Najnovije vesti

FINSKA IMA NAJMLAĐU PREMIJERKU NA SVETU: Radila je u pekari, a evo šta voli da podeli sa pratiocima na Instagramu!
Foto: Profimedia

svi pričaju o njoj

FINSKA IMA NAJMLAĐU PREMIJERKU NA SVETU: Radila je u pekari, a evo šta voli da podeli sa pratiocima na Instagramu!

Planeta

Finska se sprema da dobije najmlađu premijerku na svetu, nakon što je 34-godišnja Sana Marin izabrana za liderku vladajuće Socijajdemokratske stranke.

Bivša ministarka za saobraćaj rođena u Helsinkiju postaće treća žena na čelu vlade, nakon što se sa te funkcije povukao Anti Rine. Marin će predvoditi koaliciju levog centra sa još četiri stranke predvođene ženama, od kojih su tri mlađe od 35 godina.

Prema finskim medijima, Marin je odrasla u "duginoj porodici", odnosno odgajila ju je majka sa svojom partnerkom. Nikada nije upoznala svog oca.

Marin je svoje tinejdžerske dane provela radeći u pekari, ali joj je bezrezervna podrška majke pomogla da postane prva osoba u porodici koja je završila fakultet.

"Tišina je bila najgora. Nikada nismo bili prepoznati kao prava porodica. Tada sam mislila da je nemoguće da se bavim politikom, jer su ljudi koji su se njome bavili bili drugačijeg porekla od mog", ispričala je u intervjuu za finski portal Menaiset.

Marin je političarka koja će se sigurno svideti milenijalcima, odnosno "Instagram generaciji". Tokom godina uspona ka političkom vrhu ona je sa pratiocima delila mnoge intimne detalje iz svog privatnog života.

Dok je bila trudna sa svojom sada dvogodišnjom ćerkom na Instagramu je često objavljivala fotografije stomaka, a kasnije i snimak dojenja.

Ona je takođe delila i fotografije sa romantičnih putovanja na koje je išla sa svojim dugogodišnjim partnerom Markusom Raikonenom, posebno one sa obilaska Italije 2017. godine kada su obišli Prajd i pružili podršku lokalnoj istopolnoj zajednici.

A čini se i da je najmlađa premijerka ljubiteljka slatkiša, jer se na njenom fidu često mogu naći selfiji sa sladoledom.

Mlade ministarke

Nova finska premijerka će u svojoj vladi imati ministarku dve godine mlađu od nje. Funkciju šefice finansija dobiće liderka Stranke centra, 32-godišnja Katri Kulmuni, a potpuni sastav vlade biće otkriven kasnije ove nedelje.

Pet stranaka u vladajućih koaliciji, od kojih četiri predvode žene, odlučilo je da održi svoj savez i nastaviti sa istim programom.

Ministarka unutrašnjih poslova i dalje će biti liderka Zelene stranke, 34-godišnja Maria Ohisalo, 32-godišnja predsednica Levog saveza Li Anderson ostaje ministarka obrazovanja, a 55-godišnja Ana-Maja Henrikson iz Švedske narodne stranke i dalje će biti ministarka pravosuđa.

Kurir.rs/Dejli Mejl/Euractiv

Foto: Profimedia

Foto:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...