Najnovije vesti

DAN DO IZBORA, RASTRČALI SE LIDERI: Džonson raznosi mleko u Jorkširu, Korbin Škotima nudi pravu nadu (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/Jonathan Hordle

velika britanija

DAN DO IZBORA, RASTRČALI SE LIDERI: Džonson raznosi mleko u Jorkširu, Korbin Škotima nudi pravu nadu (FOTO, VIDEO)

Planeta

Još jedan dan ostao je do izbora u Britaniji, pa su se lideri političkih partija od ranog jutra aktivirali u poslednjem pokušaju da utiču na neodlučne birače.

Iako su ankete stalno pokazivale da je Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona u vođstvu, razlika se, kako se izbori približavaju, smanjuje.

Džonson je dan počeo u Zapadnom Jorkširu, gde je pomagao da se mleko i sok utovare u dostavna vozila.

"Ne može biti kritičnije, ne može biti tesnije, želim svima da poručim da je rizik realan i da bismo sutra mogli da dobijemo parlament u kojem nijedna partija nema većinu. To bi značilo više odlaganja i veću paralisanost zemlje", istakao je Džonson.

Za to vreme, lider laburista Džeremi Korbin je u Škotskoj, gde je glasače pozvao da izaberu vladu koja će im dati "pravu nadu".

Korbin je rekao da je stanovnicima Glazgova, gde žive neki od najsiromašnijih ljudi u zemlji, potrebna vlada koja će ulagati u sve krajeve zemlje.

Glavna opoziciona Laburistička stranka ocenjuje da "pomeranje" u anketama pokazuje da se zamah kreće u njihovom pravcu, prenosi AP.

Ovo će biti treći izbori u Britaniji u poslednjih šest godina.

Na glasačima je, osim uobičajene odgovornosti za izbor nove vladajuće većine, ovoga puta i breme odluke kada će, kako, pa čak i da li će uopšte Velika Britanija napustiti Evropsku uniju.

Pravo glasa u Britaniji ima 46 miliona glasača, koji odlučuju ko će ući u donji dom parlamenta od 650 mesta.

Ovi izbori prekretnica su i za aktuelnog premijera Džonsona. Ukoliko izgubi vlast, on bi mogao da ostane upamćen kao britanski premijer sa najkraćim stažom u Dauning stritu 10, gde se uselio u julu ove godine.

Njegovi Konzervativci, inače, već devet godina su na vlasti i trenutno imaju 298 mesta u Donjem domu parlamenta, a Džonson je izjavio da će, ako osvoji većinu, završiti proces izlaska iz EU, odnosno Bregzit, koji je odložen do 31. januara.

Opoziciona Laburistička stranka Džeremija Korbina trenutno u parlamentu ima 243 mesta i na ovim izborima pokušaće da se vrati u kabinet, prvi put posle 2010. godine.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Jonathan Hordle)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...