Najnovije vesti

OVO JE ARMAGEDON: Požari usmrtili najmanje 2.000 koala, čitava vrsta može da nestane (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

katastrofa u australiji

OVO JE ARMAGEDON: Požari usmrtili najmanje 2.000 koala, čitava vrsta može da nestane (VIDEO)

Planeta

Šumski požari koji besne australijskim Novim Južnim Velsom uništili su mnoga staništa koala i usmrtili više od 2.000 tih životinja.

"Verovatno nikada ni nećemo naći tela", kazao je ekolog Dailan Pju.

Dodaje da je u požarima izgubljena trećina staništa koala na severu Novog Južnog Velsa.

Koale su i ranije ostajale bez svojih staništa zbog krčenja šuma i urbanog razvoja, ali to je poslednjih meseci zbog požara u Novom Južnom Velsu i Kvinslendu, kojih je još 140 aktivnih, poprimilo razorne razmere.

Stručnjaci smatraju da kriza sa šumskim požarima povećava rizik za nestanak koala.

"Imali smo mnogo požara ranijih godina, ali ništa ovakvo. Ovo je Armagedon. Učinak požara je katastrofalan, a celo je leto još pred nama", kazala je Čejne Flanagan, direktorka bolnice za koale u Port Makariju.

Koale su u Novom Južnom Velsu i u Kvinslendu na popisu ranjivih životinja.

U požarima je izgorelo više od 2,7 miliona hektara površine, od čega 1,15 miliona u zoni nacionalnih parkova, kazao je Atikus Fleming, zamenik ministra za nacionalne parkove i prirodu.

"Ovako nešto još nismo doživeli", rekao je.

Ekolog Mark Grejam kazao je da koale jednostavno nisu dovoljno brze da pobegnu od tzv. krunskih požara, onih koji se šire krošnjama, često velikom brzinom.

"Požari su toliko brzi da je mortalitet životinja na stablima jako visok. Izgubili smo veliko područje staništa koala i mislim da bez ikakve sumnje možemo najaviti pad njihove populacije od sad nadalje", kazao je Grejam.

1 / 5 Foto: EPA

Stručnjaci za zaštitu života u prirodi zatražili su hitnu akciju.

"Ove teške lekcije nam pokazuju koliko smo bili nepripremljeni. Nemamo protokole za spasavanje koala pre i nakon požara. Nismo dovoljno opremljeni ni finansirani", kazala je Keli Li, izvršna direktorka udruženja "Science for Wildlife".

Vlada Kvinslenda objavila je u nedelju da će odvojiti 570.000 hektara državnog zemljišta "kao prioritetnu zonu za koale" u svrhu njihovog oporavka.

Kurir.rs/N1 Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...