POTAPAJTE TURSKE BRODOVE! Komandant Libijske nacionalne armije NAREDIO, vojska nema izbora (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

užas

POTAPAJTE TURSKE BRODOVE! Komandant Libijske nacionalne armije NAREDIO, vojska nema izbora (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Komandant Libijske nacionalne armije, maršal Halifa Haftar naredio je da se potope turski brodovi, saopštio je komandant Ratne mornarice Libije, admiral Faradž Mahdaui, prenosi grčka televizija "Skaj“.

Vlasti istočnog dela Libije smatraju da je Vlada nacionalnog sporazuma u Tripoliju nezakonita, kao i memorandum o morskim zonama, koji su potpisale Turska i Vlada nacionalnog sporazuma.

Grčka smatra da taj sporazum krši njena suverena prava. Nakon potpisivanja memoranduma, Grčka je proterala ambasadora Libije i počela je da jača veze sa maršalom Haftarom.

"Dobili smo naređenje komandanta armije da potapamo turske brodove. Nema drugog izbora“, rekao je admiral Mahdaui za grčku televiziju.

Komandant Ratne mornarice Libije dodao je da će zauzeti Tripoli za nekoliko dana.

"Ući ćemo u Tripoli za nekoliko dana. I kada uđemo, (predsednik Vlade nacionalnog sporazuma Faiz) Saradž napustiće Libiju, a taj sporazum (sa Turskom) neće proći“, rekao je admiral.

​Prema saopštenju grčke televizije, Haftarova vojska se nalazi na tri kilometra od Tripolija, a Vlada koja je potpisala sporazum sa Turskom rizikuje da izgubi poslednje uporište, dok njeni protivnici stalno povećavaju svoje snage.

Haftarove pristalice optužuju Tursku za slanje oružja u Tripoli, kršeći režim sankcija UN.

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i šef Vlade nacionalnog sporazuma Libije Faiz Saradž, koji kontroliše samo deo teritorije u zemlji, potpisali su krajem novembra memorandum o saradnji u vojnoj sferi i o saglasnosti o morskim zonama. Turska je objavila kartu morskih zona "uzimajući u obzir tursko-libijski memorandum“.

​Na karti je prikazana linija razgraničenja morske zone između Turske i Turske Republike Severni Kipar, koja je utvrđena međuvladinim sporazumom iz 2011. godine. Osim toga, na karti je prikazana i "srednja linija“ između obala Turske i Egipta.

Grčka tvrdi da Turska pokušava da prisvoji značajan deo grčke isključive ekonomske zone, jer Atina i Ankara nisu usaglasile granice isključive ekonomske zone.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: Printsreen/YouTube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track