TAJNE SLUŽBE SAD OTKRILE: Ovo su KINESKI nevidljivi bombarderi! Evo koji im je prvi cilj! (VIDEO)
Foto: Screenshot

neočekivano

TAJNE SLUŽBE SAD OTKRILE: Ovo su KINESKI nevidljivi bombarderi! Evo koji im je prvi cilj! (VIDEO)

Planeta -

Kina razvija ne jedan nego dva nova bombardera, tvrdi američka odbrambena obaveštajna agencija.

Iako se Narodnooslobodilačka vojska nije stidela da raspravlja o strateškom bombarderu H-20 koji Xian Aircraft Industrial Corporation razvija za vazduhoplovne snage PLA, postoji puno manje javnih referenci na drugi stelt bombarder, koji očigledno nosi oznaku JH-XX.

Ako je izveštaj tačan i Kina dovrši razvoj JH-XX, kineske vazdušne snage bi mogle da postanu prva “vazdušna ruka” na svetu koja je aktivirala radarski-lovac-bombarder, čija je glavna misija napad na daleku zemlju.

Ostali stelt borbeni tipovi, uključujući američke vojne F-22 i F-35, ruske vazdušne snage Su-57 i PLAAF-ove J-20 i J-31, pre svega su lovci vazduh-vazduh ili kombinuju sposobnosti napada u vazduhu sa sposobnostima napada na prizemne ciljeve.

Cilj Pekinga da na kraju prisili Tajvan da se ujedini s Kinom podstakao je razvoj novih bombardera. Pretpostavka Pekinga, da će strane snage intervenisati u tajvanskom scenariju, dovela je do toga da je PLA razvio niz sistema za odvraćanje i odbijanja projekcija stranih regionalnih snaga.

Vazdušna baza Pentagona u Guamu, ključno područje za američke ratne avione koji deluju nad zapadnim Pacifikom, glavni je potencijalni cilj novih kineskih bombardera.

“PLAAF razvija nove skrivene bombardere srednjeg i dugog dometa kako bi pogodili regionalne i globalne ciljeve”, nastavila je DIA u svom izveštaju. “Stelt tehnologija i dalje igra ključnu ulogu u razvoju ovih novih bombardera koji će verovatno dostići početne operativne sposobnosti najkasnije do 2025.

“Ovi novi bombarderi će imati dodatne mogućnosti, s nadogradnjom punog spektra u poređenju sa trenutnim operativnim flotama bombardovanja, pa će u svom dizajnu koristiti mnoge borbene tehnologije pete generacije”.

U službi, JH-XX mogao bi da dopuni ili zameni postojeće borbene bombardere JH-7, dok će veći H-20, koji bi mogao da bude sličnih veličina i mogućnosti američkog B-2 stealth bombardera, da leti uz PLAAF-ov novi Bombarder H-6K.

H-6K je znatno nadograđena verzija sovjetskog bombardera Tu-16 koja je prvi put poletela 1952. “Varijanta H-6K, koju Kina postavlja u većem broju, integriše samostojeće naoružanje i sadrži efikasnije turbo ventilatore u redizajniranom krilu”, prema DIA.

To je nosač aviona za novu krstareću raketu CJ-20 koja je slična američkoj raketi Tomahavk. “Ova letelica produženog dometa može da nosi šest LACM-ova, pružajući PLA-u sposobnost udaljenog, odvojenog i preciznog napada koji može doseći Guam.”

Navodno H-6 može da nosi težak teret do udaljenosti od 1600 km, dok JH-7, navodno, može da pređe 900 km. Nejasno je koliko bi se H-20 i JH-XX mogli kretati.

Ali, kako se kineske vazdušne snage prepravljaju novim bombarderima srednjeg i dugog dometa, takođe proširuju geografsko područje preko kog bombarderi deluju, šaljući više aviona izvan “prvog ostrvskog lanca” koji vodi od ruskog Kurilskog ostrva na jug do Japana, a potom na Filipine.

“U 2015. vazduhoplovne snage PLA izvele su četiri misije vežbi preko prvog ostrvskog lanca kroz kanal Baši, najseverniji prolaz Luzonskog moreuza i kroz moreuz Mijako bliže Japanu”, objasnila je DIA.

“Let preko Mijako moreuza bio je 1.500 kilometara od Guama, u dometu PLAAF-ove krstareće kopnene rakete CJ-20. Takođe je 2015. godine PLAAF počeo s letovima H-6K bombardera srednjeg dometa, prvi avion PLAAF-a koji je mogao da izvede napad na Guam (vazduhoplovnim LACM-ovima poput CJ-20), pokraj prvog ostrvskog lanca u zapadnom Tihom okeanu. ”

Novi bombarderi su takođe mogli da nose nuklearno oružje. “Od 2017. godine kineskim vazdušnim snagama dodeljena je nuklearna misija, verovatno s razvojnim strateških bombardera”, izvestila je DIA. “Smeštanje bombi omogućilo bi Kini prvu verodostojnu nuklearnu trijadu sistema isporuke raspršene po zemlji, moru i vazduhu, položaj koji se od hladnog rata razmatrao radi poboljšanja održivosti i strateškog odvraćanja.”

Nejasno je može li JH-XX takođe nositi nuklearke. To što je JH-XX lovac-bombarder, a ne višenamenski lovac, podrazumeva da njegov dizajn naglašava domet i korisni teret nad manevrisanjem.

Ako postoji jedna stvar koja bi mogla da spreči razvoj JH-XX, to je motor novog aviona. Problemi s integrisanjem kineskog izgrađenog motora usporili su razvoj PLAAF-ovog borbenog aviona J-20.

“Kineska vazduhoplovna industrija napredovala je u proizvodnji razvojnog velikog transportnog aviona, moderni borci četvrte do pete generacije koji uključuju tehnologije koje se ne razmatraju, moderne izviđačke i napadačke bespilotne letelice i helikoptere”, objasnila je DIA u svom izveštaju.

“Međutim, kineska industrija aviona i dalje zavisi od komponenata stranih proizvođača za pouzdanim, proverenim, visokoefikasnim motorima aviona.”

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track