Najnovije vesti

TAJNE SLUŽBE SAD OTKRILE: Ovo su KINESKI nevidljivi bombarderi! Evo koji im je prvi cilj! (VIDEO)
Foto: Screenshot

neočekivano

TAJNE SLUŽBE SAD OTKRILE: Ovo su KINESKI nevidljivi bombarderi! Evo koji im je prvi cilj! (VIDEO)

Planeta

Kina razvija ne jedan nego dva nova bombardera, tvrdi američka odbrambena obaveštajna agencija.

Iako se Narodnooslobodilačka vojska nije stidela da raspravlja o strateškom bombarderu H-20 koji Xian Aircraft Industrial Corporation razvija za vazduhoplovne snage PLA, postoji puno manje javnih referenci na drugi stelt bombarder, koji očigledno nosi oznaku JH-XX.

Ako je izveštaj tačan i Kina dovrši razvoj JH-XX, kineske vazdušne snage bi mogle da postanu prva “vazdušna ruka” na svetu koja je aktivirala radarski-lovac-bombarder, čija je glavna misija napad na daleku zemlju.

Ostali stelt borbeni tipovi, uključujući američke vojne F-22 i F-35, ruske vazdušne snage Su-57 i PLAAF-ove J-20 i J-31, pre svega su lovci vazduh-vazduh ili kombinuju sposobnosti napada u vazduhu sa sposobnostima napada na prizemne ciljeve.

Cilj Pekinga da na kraju prisili Tajvan da se ujedini s Kinom podstakao je razvoj novih bombardera. Pretpostavka Pekinga, da će strane snage intervenisati u tajvanskom scenariju, dovela je do toga da je PLA razvio niz sistema za odvraćanje i odbijanja projekcija stranih regionalnih snaga.

Vazdušna baza Pentagona u Guamu, ključno područje za američke ratne avione koji deluju nad zapadnim Pacifikom, glavni je potencijalni cilj novih kineskih bombardera.

“PLAAF razvija nove skrivene bombardere srednjeg i dugog dometa kako bi pogodili regionalne i globalne ciljeve”, nastavila je DIA u svom izveštaju. “Stelt tehnologija i dalje igra ključnu ulogu u razvoju ovih novih bombardera koji će verovatno dostići početne operativne sposobnosti najkasnije do 2025.

“Ovi novi bombarderi će imati dodatne mogućnosti, s nadogradnjom punog spektra u poređenju sa trenutnim operativnim flotama bombardovanja, pa će u svom dizajnu koristiti mnoge borbene tehnologije pete generacije”.

U službi, JH-XX mogao bi da dopuni ili zameni postojeće borbene bombardere JH-7, dok će veći H-20, koji bi mogao da bude sličnih veličina i mogućnosti američkog B-2 stealth bombardera, da leti uz PLAAF-ov novi Bombarder H-6K.

H-6K je znatno nadograđena verzija sovjetskog bombardera Tu-16 koja je prvi put poletela 1952. “Varijanta H-6K, koju Kina postavlja u većem broju, integriše samostojeće naoružanje i sadrži efikasnije turbo ventilatore u redizajniranom krilu”, prema DIA.

To je nosač aviona za novu krstareću raketu CJ-20 koja je slična američkoj raketi Tomahavk. “Ova letelica produženog dometa može da nosi šest LACM-ova, pružajući PLA-u sposobnost udaljenog, odvojenog i preciznog napada koji može doseći Guam.”

Navodno H-6 može da nosi težak teret do udaljenosti od 1600 km, dok JH-7, navodno, može da pređe 900 km. Nejasno je koliko bi se H-20 i JH-XX mogli kretati.

Ali, kako se kineske vazdušne snage prepravljaju novim bombarderima srednjeg i dugog dometa, takođe proširuju geografsko područje preko kog bombarderi deluju, šaljući više aviona izvan “prvog ostrvskog lanca” koji vodi od ruskog Kurilskog ostrva na jug do Japana, a potom na Filipine.

“U 2015. vazduhoplovne snage PLA izvele su četiri misije vežbi preko prvog ostrvskog lanca kroz kanal Baši, najseverniji prolaz Luzonskog moreuza i kroz moreuz Mijako bliže Japanu”, objasnila je DIA.

“Let preko Mijako moreuza bio je 1.500 kilometara od Guama, u dometu PLAAF-ove krstareće kopnene rakete CJ-20. Takođe je 2015. godine PLAAF počeo s letovima H-6K bombardera srednjeg dometa, prvi avion PLAAF-a koji je mogao da izvede napad na Guam (vazduhoplovnim LACM-ovima poput CJ-20), pokraj prvog ostrvskog lanca u zapadnom Tihom okeanu. ”

Novi bombarderi su takođe mogli da nose nuklearno oružje. “Od 2017. godine kineskim vazdušnim snagama dodeljena je nuklearna misija, verovatno s razvojnim strateških bombardera”, izvestila je DIA. “Smeštanje bombi omogućilo bi Kini prvu verodostojnu nuklearnu trijadu sistema isporuke raspršene po zemlji, moru i vazduhu, položaj koji se od hladnog rata razmatrao radi poboljšanja održivosti i strateškog odvraćanja.”

Nejasno je može li JH-XX takođe nositi nuklearke. To što je JH-XX lovac-bombarder, a ne višenamenski lovac, podrazumeva da njegov dizajn naglašava domet i korisni teret nad manevrisanjem.

Ako postoji jedna stvar koja bi mogla da spreči razvoj JH-XX, to je motor novog aviona. Problemi s integrisanjem kineskog izgrađenog motora usporili su razvoj PLAAF-ovog borbenog aviona J-20.

“Kineska vazduhoplovna industrija napredovala je u proizvodnji razvojnog velikog transportnog aviona, moderni borci četvrte do pete generacije koji uključuju tehnologije koje se ne razmatraju, moderne izviđačke i napadačke bespilotne letelice i helikoptere”, objasnila je DIA u svom izveštaju.

“Međutim, kineska industrija aviona i dalje zavisi od komponenata stranih proizvođača za pouzdanim, proverenim, visokoefikasnim motorima aviona.”

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...