PRODUŽENA KONFERENCIJA UN U MADRIDU: Još nije sklopljen dogovor o zaustavljanju klimatskih promena (FOTO)
Foto: Profimedia

cop25

PRODUŽENA KONFERENCIJA UN U MADRIDU: Još nije sklopljen dogovor o zaustavljanju klimatskih promena (FOTO)

Planeta -

Klimatska konferencija UN u Madridu trebalo je da se završi juče, ali očekuje se da će trajati i danas jer delegacije još nisu usuglasile završni dokument.

Čelnici iz 196 zemalja trebalo bi da se dogovore o konačnom dokumentu, o tome kako finansirati siromašnije zemlje da ublaže štetu prouzročenu klimatskim promenama i pravilima na tržištu fosilnih goriva.

Ostrvske države koje bi zbog dizanja nivoa mora mogle biti izbrisane s lica Zemlje optužile su u četvrtak bogate zemlje da nemaju osećaj za razmere klimatske krize.

Na plenarnoj sednici u petak postalo je jasno do koje su mere čelnici nesposobni da postignu sporazum s obzirom na to da im se zahtevi znatno razlikuju.

Dvonedeljni pregovori vode se pod budnim okom javnosti kako bi se uočio bilo kakav znak da su vlade spremne da osnaže Pariski sporazum iz 2015. tako što bi se obavezale na ambicioznije smanjenje ispuštanja gasova koji prouzrokuju efekat staklene bašte sledeće godine.

S obzirom na ogromne političke i ekonomske interese više od 190 država potpisnica sporazuma, pregovori i nagađanje u poslednjim trenucima uobičajena su pojava na godišnjim sastancima kojima je cilj da osnaže Pariski pakt.

Cilj Pariskog sporazuma je izbegavanje katastrofalnih scenarija na koje upozoravaju naučnici tako što bi se ograničio rast globalne temperature do kojeg dovodi sagorevanje fosilnih goriva.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track