DŽONSON POTVRDIO: Biće objavljen kontroverzni izveštaj o ruskom mešanju u britansku politiku!
Foto: EPA

prvi potezi posle izbora

DŽONSON POTVRDIO: Biće objavljen kontroverzni izveštaj o ruskom mešanju u britansku politiku!

Planeta -

Britanski premijer Boris Džonson odobrio je da se objavi kontroverzni izveštaj o navodnom ruskom mešanju u politiku Britanije, saopšteno je iz Dauning strita

Džonson se našao pod udarom opozicije kada je uoči izbora blokirao objavljivanje tog izveštaja Odbora Parlamenta za obaveštajne i bezbednosne poslove (ISC).

Dosadašnji predsednik tog tela Dominik Griv, koji je izgubio mesto na poslednjim izborima, rekao je za Independent je to dokaz da su razlozi za neobjavljivanje, koje tada dao Džonson, bili lažni.

foto: Profimedia

"Činjenica da je mogao da odobri da se sada objavi pokazuje da je u stvari bilo potpuno moguće odobriti njegovu objavu pre nego što je parlament raspušten u novembru", rekao je Gov.

Papir za koji se veruje da otkriva navodne napore Moskve da izvrši uticaj u Velikoj Britaniji novčanim donacijama, političkim kontaktima i manipulacijama preko druddtvenih mreža - ne može biti objavljen do imenovanja novog odbora, pa se ne očekuje da će se dogoditi pre januara.

Novog predsedavajućeg i članove ISC imenuje premijer uz konsultacije sa liderom opozicije i odobrava parlament glasanjem - što je proces koji bi trebalo da traje nekoliko nedelja. Griv kaže da je zabrinut da bi to moglo da traje do aprila ili kasnije, jer je proces imenovanja novog odbora poslednji put trajao skoro šest meseci.

Za razliku od drugih parlamentarnih odbora, ISC izveštava premijera, koji ima ovlasćenje da stopira njegovo ovlašćenje dok ne utvrdi da li on krši nacionalnu bezbednost.

Portparol Borisa Džonsona je saopštio da je premijer doneo odluku da izveštaj može biti objavljen, ali nije rekao i kada će to biti.

"Objavljivanje njegovog sadržaja ne bi uticalo na funkcije onih organa koji štite našu nacionalnu bezbednost", rekao je portparol.

foto: AP/Jessica Taylor

Ipak, Griv je odbio da otkrije bilo kakve detalje o sadržaju izveštaja koji je završen u martu, a koji razmatra tvrdnje da je ruska vlada uticala na rezultat referenduma o Bregzitu i rezultate izbora 2017. godine.

Kako se navodi, u izveštaju se ukazuje da je devet ruskih privrednika davalo donacije Konzervativnoj stranci, a u dokumentu su navedena njihova imena. Svedoci istrage uključivali su članove MI5, MI6 i vladinog centra za prisluŠkivanje, prenosi Indipendent.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track