TURSKI LIDER POBESNEO NA SAVEZNIKE: AMERI, VI STE GENOCIDNI! Ubijali ste Indijance, više nećemo da ćutimo  o tome
Ne smiruje se ... Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA / Turkish Presidency

LJUT

TURSKI LIDER POBESNEO NA SAVEZNIKE: AMERI, VI STE GENOCIDNI! Ubijali ste Indijance, više nećemo da ćutimo o tome

Planeta -

Oštre reči: Redžep Tajip Erdogan kritikovao Vašington zbog rezolucije o genocidu nad Jermenima 1915, pa obećao da će im uzvratiti

Turska će izbaciti američku vojsku iz baze Indžirlik, a doneće rezoluciju o genocidu nad Indijancima u SAD.

To je poručio predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan nakon najave američkih sankcija i rezolucije Senata o tome da su Turci pre jednog veka počinili genocid nad Jermenima.

Radarska baza

- Potrebno je da napravimo takav korak... Ako je neophodno, zajedno s našim delegacijama, zatvorićemo bazu Indžirlik (u kojoj se nalaze nuklearne rakete). Ako je to potrebno, Turska može da zatvori i radarsku bazu Kredžik. Ako nam prete sprovođenjem tih sankcija, naravno da ćemo odgovoriti - poručio je Erdogan.

Ovo je samo nova čarka između saveznika iz NATO, čiji su odnosi ozbiljno narušeni poslednjih godina. Erdogan je Amerikancima zamerio što mu nisu pružili veću podršku tokom pokušaja vojnog udara 2016. i neće da mu izruče propovednika Fetulaha Gulena, koga je on označio organizatorom neuspešnog puča. Nakon toga se turski lider okrenuo Rusiji, pa je ove godine kupio i protivraketni sistem S-400, što je pravi trn u oku Americi.

Međutim, jedno od najosetljivijih pitanja u Turskoj je upravo genocid nad Jermenima od 1915. do 1923, u vreme kraha Osmanskog carstva. Senat SAD je 12. decembra usvojio rezoluciju o genocidu iako je Bela kuća pokušala to da blokira tri puta. - Objavili smo više od milion dokumenata o događajima iz 1915. Dođite i proučite ih. Sada će naš parlament pokrenuti akciju protiv vas na sličan način. Uradićemo to. Kako da ćutimo o ubijanju Indijanaca kad govorimo Americi. To je sramno poglavlje u istoriji SAD - rekao je Erdogan.

Progon

Progon i ubijanje severnoameričkih Indijanaca, sistematski sprovođeno od osnivanja prvih evropskih kolonija na prostoru današnjih SAD pa do 20. veka, osetljiva je tema među Amerikancima.

Retki političari poput guvernera Kalifornije Gavina Njusoma izvinili su se za genocid nad Indijancima i nazvali to tim imenom, ali savezne vlasti izbegavaju da se uopšte izjašnjavaju o tome. Tokom kolonizacije Amerike broj Indijanaca smanjen je za neverovatnih 80 ili 90 odsto, tvrde stručnjaci.

Kurir.rs/ Foto: EPA / Turkish Presidency

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track