Najnovije vesti

NETANIJAHUOV RIVAL KRENUO U AKCIJU: Pokrenuo kampanju da smeni premijera čela partije Likud! (VIDEO)
Foto: EPA / Abir Sultan

oštro

NETANIJAHUOV RIVAL KRENUO U AKCIJU: Pokrenuo kampanju da smeni premijera čela partije Likud! (VIDEO)

Planeta
11:31h

Izraelski političar Gideon Saar večeras je zvanično pokrenuo kampanju da smeni premijera Izraela Benjamina Netanjahua sa čela konzervativne partije Likud.

Netanjahu je premijer duže od 13 godina, više od bilo kog svog prethodnika, ali je oslabljen optužnicom za korupciju zbog čega će možda morati da se povuče.

On takođe nije uspeo da nakon dve runde parlamentarnih izbora, u aprilu i septembru, obrazuje vladajuću koaliciju pa će se u Izraelu održati treći izbori za manje od godinu dana.

Saar mu je prvi ozbiljni partijski rival, a izbori u Likudu zakazani su za 26.decembar.

Pozivajući večeras na promenu u rukovodstvu Saar je pohvalio Netanjahua jer je, kako je rekao, doveo na vlast Likud četiri puta, ali je upozorio da se to peti put neće desiti.

Saar je nekada bio Netanjahuov saradnik i ministar u vladi, a već dugo se smatra njegovim mogućim naslednikom.

I dok drugi strpljivo čekaju da se Netanjahu sam povuče, Saar je jedini javno govorio šta mu je namera.

Netanjahu je suočen s optužbama za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

On poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije i levičare da su vodili "lov na veštice" protiv njega.

Članovi Likuda su ga snažno podržavali i pridružili se tvrdnjama da se radi o pokušaju udara liberalne elite protiv premijera. Međutim, Saarova pobuna je uticala da se otkrije da postoje podele.

Oko 500 partijskih aktivista prisustvovalo je početku kampanje tog bivšeg ministra obrazovanja.

On im se obratio s podijuma na kojima su bili transparenti sa porukom "Samo Saar može".

"Glas za mene će osigurati vladavinu Likuda i formiranje nove vlade predvođene nama. Glas za Netanjahua je glas za narednog vođu opozicije", rekao je Saar.

I dok su razni Netanjhuovi politički protivnici pozivali da podnese ostavku zbog pravnih problema, Saar je ponavljao da je stranci potreban novi lider jer Netanjahu nije bio u stanju da obrazuje stabilnu koalicionu vladu.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi Saar kao vođa Likuda obrazovao snažniji blok sa prirodnim saveznicima te stranke, partijama ultraortodoksnih Jevreja i nacionalista.

On bi takođe bio u boljoj poziciji da oformi vladu nacionalnog jedinstva sa savezom partija centra Plavo i belo ako nakon izbora u martu ponovo ne bude jasnog pobednika.

Taj savez je isključio mogućnost da bude u vladi koju predvodi Netanjahu zbog optužnice protiv njega.

Ipak Saarov izazov Netanjahuu je rizični manevar u partiji koja poštuje lojalnost i imala je samo četiri lidera za 70 godina koliko postoji.

Kurir.rs/Beta/AP

Foto: EPA / Abir Sultan

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...