GRČKA PUCA PO ŠAVOVIMA: Na Balkan bi na proleće moglo da dođe 90.000 migranata, u kampovima je situacija JEZIVA
Foto: AP

SAMO PRISTIŽU

GRČKA PUCA PO ŠAVOVIMA: Na Balkan bi na proleće moglo da dođe 90.000 migranata, u kampovima je situacija JEZIVA

Planeta -

U grčkom migrantskom kampu na Lesbosu situacija je kritična. Sve veći broj dece pokušava da počini samoubistvo ili se samopovređuje, kažu psiholozi koji tamo rade.

U tom kampu trenutno živi oko 18.000 ljudi, mada je on namenjen za njih 2000. Dece ima oko 7000. Poslednjih meseci sve je više izbeglica koji su stigli na egejska ostrva iz ratom pogođenih zemalja.

“Mnoga deca ovde žive u veoma lošim uslovima. Nemamo dovoljno lekara, medicinskih sestara, nemamo dovoljno hrane", rekao je Zekria Ferhad iz organizacije "Talas nade".

Dečji psiholog Angela Modareli je u poslednja tri meseca tretirala 20 slučajeva samopovređivanja kod dece i dva pokušaja samoubistva.

“Deca ovde nemaju vremena za oporavak od traume. Kod mlađih možete videti kako, primera radi, udaraju glavom o zid i čupaju kosu, a kod starijih, između 12 i 17 godina, primećujemo kako počinju da se seku i pričaju da žele da umru i da im nije do života“, rekla je Modarelijeva.

“Nisam mislila da ću čuti decu staru šest ili sedam godina kako govore da žele da umru“, dodala je.

foto: AP

Osim toga, uprkos zimskim vremenskim uslovima, u Grčku svakodnevno pristižu novi migranti. Samo u septembru u Grčku je stiglo 10.551 osoba, od kojih će većina tražiti azil. Nova grčka vlada desnog centra našla se pod rastućim pritiskom da zauzme oštriji stav. Premijer Kirijakos Micotakis zatražio je od EU da pokaže više solidarnosti prema Grčkoj, kao i drugim zemljama na "prvoj liniji" poput Turske koje pokušavaju da izađu nakraj sa stotinama hiljada migranata i izbeglica.

foto: EPA

Samo na Samosu, Lezbosu, Hiosu, Kosu i Lerosu nalazi 40.000 muškaraca, žena i dece. Oni su uglavnom smešteni u prebukiranim kampovima. Vlada je do sada uspela da prebaci samo 10.000 ljudi u unutrašnjost u nastojanju da barem donekle relaksira situaciju na ostrvima.

foto: EPA

Zvanična Atina smatra da Brisel mora što pre da prepozna potrebu da i druge zemlje članice EU preuzmu jednake delove tereta azilanata.

Premijer Micotakis je prošle sedmice kazao Evropskoj komisiji da je Grčka "dosegla svoj limit" i da više ne može sama da upravlja problemom.

"Ovo nije grčko-turski problem. Radi se o problemu Evropske unije u celini i od vas tražimo pomoć, kao i čvrst stav EU", kazao je Micotakis zvaničnicima EU.

Prema podacima UNHCR-a, trenutno se u Grčkoj nalazi oko 90.000 izbeglica, što je više nego ukupan broj azilanata registrovanih u Italiji, Španiji, Malti i Kipru.

Istovremeno, turski predsednik Reždep Tajip Erdogan nastavlja da upozorava da će otvoriti vrata za izbeglice prema Evropi.

Više od četiri miliona izbeglica iz Sirije je registrovano u Turskoj, a stav domaćeg stanovništva i vlasti prema azilantima je značajno promenjen zbog ekonomske krize i nezaposlenosti u zemlji.

EU nastavlja da obećava "zajedničku strategiju" na osnovu koje bi se zemlje članice suočile sa fenomenom koji nema nameru da uspori niti nestane.

Kurir.rs/Index.hr/Gardijan Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track