OVAKO JE ZAŠTIĆENO SEDIŠTE RUSKE BEZBEDNOSNE SLUŽBE: Ako ih napadnu počinje plan Tvrđava, a zaposleni kreću u ovu akciju
Foto: Profimedia

reakcija na terorizam

OVAKO JE ZAŠTIĆENO SEDIŠTE RUSKE BEZBEDNOSNE SLUŽBE: Ako ih napadnu počinje plan Tvrđava, a zaposleni kreću u ovu akciju

Planeta -

Nakon jučerašnjeg terorističkog napada u Moskvi u gradu je uvedeno takozvano stanje "Sirena", a u svim objektima Federalne službe bezbednosti stupio je na snagu operativni plan "Tvrđava".

Taj plan podrazumeva da svi zaposleni koji se nalaze u zgradi u trenutku dobijanja naređenja moraju da zabarikadiraju vrata i prozore i hitno se jave preko rezervnih kanala veze.

U slučaju upada nepoznatih ljudi u zgradu, a naročito ako imaju oružje, dežurni službenici im moraju pružiti otpor i neutralistati ih ako je moguće. Ili barem da ih zadrže dok ne dođe grupa za brzo reagovanje, koja se nalazi na Velioj Velikoj Lubjanki, odakle im treba 10 minuta hoda.

U iščekivanju njih, pripadnici centralnog aparata FSB-a treba da budu, kako se kaže u takvim slučajevima, manji od makovog zrna.

To se radi isključivo iz bezbednosnih razloga a iako u FSB postoji unutrašnja služba bezbednosti, ona ne može voditi duže bitke sa obučenim neprijateljem.

Sva nada u takvoj situaciji ostaje na specijalnim snagama, čiji zadaci uključuju ne samo oslobađanje same zgrade i zaustavljanje pretnje, već i "raščišćavanje" svih susednih ulica u nekoliko blokova.

Inače, u centru grada su u stalnoj pripravnosti nekoliko grupa specijalnih snaga FSB-a, kojima se u slučaju potrebe mogu dodati i specijalne snage MUP-a. Specijalcima je potrebno oko 15 minuta da deluju, a od dobijanja naređenja svaki minut je važan.

Pres-služba FSB-a kasnije je saopštila da je napadač bio sam i demantovala je navode medija da je uspeo da uđe u zgradu.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track