AMERIČKU AMBASADORKU ISKULIRALI NA FINJAKA: Htela da se rukuje sa Irancima u UN, ali o njihovom potezu svi pričaju!
Foto: AP / Richard Drew

nije znala da je snimaju

AMERIČKU AMBASADORKU ISKULIRALI NA FINJAKA: Htela da se rukuje sa Irancima u UN, ali o njihovom potezu svi pričaju!

Planeta -

Sjedinjene Države obnovile su svoju ponudu da se angažuju u razgovorima sa Iranom, ali su upozorile da će učiniti sve što je u njihovoj moći da "suzbiju zloćudno ponašanje Irana“ ukoliko Teheran nastavi da destabilizuje Bliski istok.

Ambasadorka SAD u UN, Keli Kraft, rekla je da je Trampova administracija takođe odbacila mogućnost da Iran koristi nukealrnu proizvodnju kako bi normalizovala destabilizujuće ponašanje te zemlje.

Ona je te komentare iznela na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj implementaciji rezolucije koja bi podržala nukelarni sporazum između Irana i glavnih svetskih sila iz 2015.

Ambasador Irana Mahid Takt Ravanči nazvao je ponudu SAD za bezuslovne razgovore "neiskrenom".

"SAD žele da uđu u dijalog sa pozicije moći kroz održavanje svojih sankcija i maksimalnog pritiska, a ne na ravnoj nozi. Iran ne želi da pregovara pod pretnjom mača“, rekao je Ravanči.

On je rekao da bi sprovođenje rezolucije SB UN iz 2015. koja podržava međunarodni nuklearni sporazum sa Iranom "otvorilo put početku istinskog dijaloga“.

foto: Profimedia

Ravanči je rekao da je u pregovorima o nuklearnom sporazumu Iran odbijao pokušaje da uključi svoje legitimne odbrambene kapacitete i njegovu ulogu u regionu. On je rekao da "ni pod kojim okolnostima Iran neće ugroziti svoju bezbednost“.

Nakon sastanka, kamera koja je prenosila sliku uživo iz UN zabeležila je kako je Kraftova prišla Ravančiju u retko viđenoj diplomatskoj interakciji između dve zemlje.

Kraftova je pokušala da se rukuje sa Ravančijem i njegovim kolegom, ali su se dvojica ljudi naklonila i sklopila ruke kao u molitvi kako bi joj odgovorili i izbegli rukovanje.

Tenzije između dve nacije visoke su nakon što je predsednik Donald Tramp unilateralno povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Teherana sa velikim svetskim silama 2018.

Za administraciju iranskog predsednika Hasana Rohanija, povlačenje SAD i ponovo uvedene sankcije imale su razorne ekonomske posledice. Rohani se, sa druge strane, suočava sa najvećim viđenim kritikama pristalica čvrste linije i bilo kakva interakcija sa SAD mogla bi dodatno da to pojača.

Kurir.rs / Glas Amerike, Foto: AP / Richard Drew

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track