Najnovije vesti

ONI SU KAO AL KAIDA NA STEROIDIMA: Pojavio se poseban tip terorista, evo zašto je Islamska država jača nego pre 5 godina
Foto: AP

nova opasnost

ONI SU KAO AL KAIDA NA STEROIDIMA: Pojavio se poseban tip terorista, evo zašto je Islamska država jača nego pre 5 godina

Planeta

Sve je više nagoveštaja da se Islamska država (ID) reorganizuje u Iraku, dve godine pošto je izgubila poslednju teritoriju u toj zemlji.

Zvaničnici kurdskih i zapadnih obaveštajnih službi rekli su da je prisustvo Islamske države u Iraku sofisticirana pobuna, a da se broj napada povećava.

Ekstremisti su sada veštiji i opasniji od Al Kaide, smatra Lahur Talabani, visoki kurdski zvaničnik za borbu protiv terorizma.

"Imaju bolje tehnike, bolje taktike i mnogo više novca na raspolaganju", rekao je Talabani.

Prema njegovim rečima, oni mogu da kupuju vozila, oružje, hranu i sredstva koja su im potrebna, tehnološki su pametniji, teže ih je ispratiti, oni su poput Al Kaide na steroidima.

"Vidimo da ima sve više aktivnosti i mislimo da je faza obnove završena", rekao je Talabani, koji je na čelu agencije Zanjari, jedne od dve obaveštajne agencije u Iračkom Kurdistanu.

Pojavio se drugačiji tip Islamske države - oni više ne žele da kontrolišu nijednu teritoriju kako bi izbegli da budu meta.

Umesto toga, kao i njihovi prethodnici u Al Kaidi, ekstremisti su otišli u podzemlje, u iračke planine Hamrin.

"To je centar ID-a u ovom trenutku", kaže Talabani.

foto: Profimedia

"To je veliki planinski venac i vrlo je teško iračkoj vojsci da ga kontroliše. Tamo postoji mnogo skrivenih izlaza i pećina", dodao je.

Talabani je upozorio da će Islamska država biti podstaknuta trenutnim nemirima u iračkoj prestonici Bagdadu i da će iskoristiti osećaj otuđenosti među sunitskim muslimanima - manjinskom zajednicom.

foto: EPA

U Iraku je to poznati i krvavi obrazac.

"Ako imamo političke nemire, Božić ranije dolazi za ID", rekao je. Ekstremisti, takođe, imaju koristi od zategnutih odnosa Bagdada i kurdistanske regionalne vlade, nakon referenduma o kurdskoj nezavisnosti 2017. godine.

Sada postoji ogromno područje ničije zemlje na severu Iraka između kurdskih snaga bezbednosti Pešmerga i njihovih iračkih kolega.

Prema Talabanijevim rečima, pripadnici Islamske države jedini su koji patroliraju ovim područjem.

Kurdski zapovednik Pešmerga kaže da Islamska država sada slobodno vlada na ovoj nekontrolisanoj teritoriji.

foto: AP / Maya Alleruzzo

"Možemo da kažemo da su oni stalno prisutni u delti reka Veliki Zab i Tigar", kaže on.

"Previše je aktivnosti ID-a u oblasti blizu Tigra. Iz dana u dan možemo videti kretanje i aktivnosti ID", dodao je.

Prema izveštajima Pešmerga, u tom području nedavno se oko 100 boraca pridružilo trupama ID, a prešli su granicu iz Sirije.

Pešmerge
Pešmerge foto: AP

Neki od stranih državljana nosili su samoubilačke pojase.

Upravo s ovog brda na Gveru, Pešmerga je pokrenula prvu ofanzivu protiv ID u avgustu 2014.

"Mogu da uporedim 2019. sa 2012. godinom", rekao je, "kada su započeli, organizovali se i ubirali porez od ljudi. Ako se situacija nastavi, 2020. će se reorganizovati, biće moćniji i izvesti više napada." Kurdski obaveštajni zvaničnici procenjuju da ID u Iraku ima oko 10.000 članova - od čega između 4.000 i 5.000 boraca i sličan broj rezervista i simpatizera.

Međunarodna zajednica trebalo bi da bude zabrinuta, smatra Lahur Talabani.

"Što komotnije dođu ovde", kaže, "više će razmišljati o operacijama van Iraka i Sirije."

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...