OTPUŠTEN PRVI ČOVEK BOINGA: Morao da ode posle nesreća u kojima je stradalo više od 300 ljudi
Foto: AP

avioni sa greškom

OTPUŠTEN PRVI ČOVEK BOINGA: Morao da ode posle nesreća u kojima je stradalo više od 300 ljudi

Planeta -

Kompanija Boing je otpustila glavnog izvršnog direktora Denisa Mulenburga, nakon godinu dana intenzivnih analiza i problema koji su krenuli nakon dva fatalna pada njihovih aviona "737 maks".

Jedan zvaničnik Boinga rekao je da su članovi uprave većali tokom vikenda i da su u nedelju doneli odluku da otpuste Mulenburga.

Vodeći svetski proizvođač aviona bori se da dobije dozvole regulatora za svoj prizemljeni, najprodavaniji mlaznjak i pokušava da povrati poverenje putnika i avio-prevoznika.

Predsedavajući Boinga Dejvid Kalhun će preuzeti dužnost glavnog izvršnog direktora i predsednika 13. januara, saopštila je kompanija, dodajući da je promena rukovodstva bila potrebna zbog vraćanja poverenja u kompaniju.

Član uprave Lorens Kelner preuzeće odmah dužnost neizvršnog direktora upravnog odbora, a glavni finansijski direktor Greg Smit će tokom kratkog prelaznog perioda (do 13. januara) obavljati funkciju privremenog izvršnog direktora, saopšteno je iz Boinga.

foto: EPA

Akcije kompanije su na ovu vest skočile za gotovo 4,0 procenta na jutarnjem trgovanju.

Prizemljenje aviona "737 maks" bila je najveća kriza tokom Mulenburgove 34-godišnje karijere u Boingu, gde je započeo radni staž 1985., napredujući do čelne pozicije u kompaniji 2015. godine.

Boing je saopštio ranije ovog meseca da će u januaru obustaviti proizvodnju ovog aviona na izvesno vreme.

Jedan viši izvor iz kompanije nazvao je formulaciju u Boingovom saopštenju "brutalnom", dok je drugi rekao da je odluka bila neizbežna nakon rastuće spirale pritisaka usled problema koji su se nizali jedan za drugim.

Kompanija je uporno proizvodila sporne avione i pored činjenice da su letovi tih letelica suspendovani zbog dve nesreće u kojima je poginulo više od 300 ljudi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track