SIRIJSKA RAKA KAO DREZDEN 1945. GODINE: Grad zbrisan sa lica zemlje, pogledajte strašne prizore (VIDEO)
Foto: Printscreen

NEMA ZGRADE KOJA NIJE UNIŠTENA

SIRIJSKA RAKA KAO DREZDEN 1945. GODINE: Grad zbrisan sa lica zemlje, pogledajte strašne prizore (VIDEO)

Planeta -

Kip pšenice bio je simbol Rake, one kakva je bila pre rata. Poljoprivrednu prestonicu Sirije, gde danas na poljima raste korov, a ogromni silosi stoje pusti, opljačkali su teroristi. Ulica za ulicom daje istu sliku - uništene kuće, 80 odsto Rake je u ruševinama.

"Kada gledaš Raku, tačnije ono što je od nje ostalo, sećamo se fotografije Drezdena iz 1945. godine. Kao on tada, tako i Raka danas, jednostavno su zbrisani sa lica zemlje“, navodi dopisnik televizije Zvezda Pavel Revnjev.

Ponegde se vide pijace, ali samo sa voćem i povrćem. Hrane nema dovoljno.

foto: Printscreen

Opasno je zaustavljati se, jer je Raka dugo bila prestonica terorističke Islamske države. Novinari ovde skidaju znake raspoznavanja, jer i dalje ima mnogo terorista i za novinarima je raspisana velika nagrada. Tokom snimanja brzo menjaju svoje pozicije. I to bez obzira što je antiteroristička koalicija na čelu sa SAD objavila da je grad u potpunosti oslobođen.

foto: Printscreen

Nakon nepreciznih vazdušnih napada celi kvartovi su uništeni, na 1.000 ubijenih terorista, poginulo je 13.000 civila. Koalicija uopšte nije birala mete, govore lokalni stanovnici. Bombardovane su bolnice, stambene zgrade.

U tim rejonima treba biti posebno oprezan. Tu ima još mnogo neeksplodiranih bombi. Teritorija pod miniranim ruševinama meri se na kvadratne kilometre.

Koalicija u suštini nije oslobodila grad od terorista. Militanti su napustili svoje pozicije sa oružjem u rukama, a zatim su se mnogi vratili. Oni su aktivni, posebno noću, ali ni danju nije bezbedno.

Od 13.000 poginulih civila, SAD su priznale samo 1.800. Ove cifre nisu ni konačne, pod uništenim kućama je ostalo još na stotine poginulih.

Američka koalicija je obećala da će i deminirati i obnoviti grad. Dve godine je prošlo, a ništa se nije promenilo. Ovde sada polažu nadu u Rusiju. Ruska vojska je već dopremila humanitarnu pomoć u Raku, dok se sada razmatra mogućnost organizovanja radova deminera i vojnih lekara.

Kurir.rs/Sputnik Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track