SLIKA GOVORI VIŠE OD HILJADU REČI! Krajlica Elizabeta priznala: Iza Velike Britanije je teška godina i to NIJE sve! FOTO
Foto: Profimedia

božićna poruka britancima i svetu

SLIKA GOVORI VIŠE OD HILJADU REČI! Krajlica Elizabeta priznala: Iza Velike Britanije je teška godina i to NIJE sve! FOTO

Planeta -

Kraljica Elizabeta II planira da prizna u božićnoj poruci da su i Britanija i njena porodica preživeli tešku godinu punu uspona i padova. Unapred snimljena poruka biće emitovana u Britaniji i zemljama Komonvelta na Božić. Ona je snimljena pre nego što je kraljičin suprug, princ Filip, hospitalizovan u Londonu iz mera predostrožnosti.

U izvodima koje je Bakingemska palata objavila pre nego što govor bude emitovan vidi se da kraljica priznaje da je bilo poteškoća tokom godine. Govoreći o potrebi pomirenja i oproštaja, Elizabeta je rekla da ove godine stravi nisu išle tako glatko i da je bilo uspona i padova, ali da mali koraci mogu da naprave drugačiji svet.

Smatra se da je ona mislila na iscrpljujući put izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, koji je doveo do dugotrajnog političkog ćorkosaka, prekinutog tek ovog meseca kada su glasaci dali konzervativnoj stranci većinu u parlamentu i na neugodne trenutke u kraljevskoj porodici. Problemi sa kojima se ove godine suočila kraljičina porodica uključivali su povlačenje princa Endrjua iz javnih dužnosti zbog katastrofalnog TV intervjua u kojem je branio prijateljstvo sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom.

Porodica je, takođe, pretrpela javni razdor između princa Vilijama i princa Harija, koji je sa suprugom Megan i malim sinom Arčijem otputovao u Kanadu, umesto da provede božićne praznike u Sandringem istejtu, kraljičinom seoskom odmaralištu. Zdravlje 98-godišnjeg Filipa neprestano je zadavalo brige, ali je danas pušten iz bolnice i provešće praznike sa porodicom. Detalji o njegovom stanju nisu objavljeni.

Sutra će se Britanci okupiti ispred televizora u 15 sati da čuju kraljičinu božićnu poruku, ali Elizabeta II svake godine ode dalje od pukog obraćanja, i to putem pažljivo izabranih porodičnih fotografija, strateški postavljenih na stolu pored nje. Njihova svrha se, međutim, ne menja – one govore o kraljičinim mišljenjima i ni ova godina nije izuzetak. Ovogodišnja božićna fotografija kraljice nastala je u dvorcu Vindzor, u zelenoj radnoj sobi u kojoj su postavljene kamere da snime obraćanje.

Kontekst je takođe važan, jer je fotografija nastala pre nego što je vojvoda od Edinburga hospitalizovan. Ne samo čije su se porodične slike ove godine našle na Elizabetinom stolu, važno je i čije nisu.

foto: Profimedia

Upada u oči da nema slike najnovijeg dodatka britanskoj kraljevskoj porodici – malog princa Arčija – kao ni njegovih roditelja princa Harija i Megan Markl. Takođe nema ni princa Endrjua. Na stolu su Elizabetin otac kralj Džordž VI, princ Čarls sa Kamilom, princ Vilijam sa suprugom i troje dece i njen suprug Filip u pozadini. “Dejli mejl” međutim ukazuje da ponekad producenti koji snimaju obraćanje iznose svoje predloge o tome čije slike žele da snime, a kako je rekao izvor ovog lista kraljica je uvek srećna da ih ispuni.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja