Najnovije vesti

TURSKE KOPNENE SNAGE NE MORAJU DA BRINU: Vojska dobila prve domaće transportere oružja (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Twitter

NAORUŽAVANJE DO GRLA

TURSKE KOPNENE SNAGE NE MORAJU DA BRINU: Vojska dobila prve domaće transportere oružja (VIDEO)

Planeta

U Turskoj je danas u okviru projekta proizvodnje transportera za oružje izvršena primopredaja prvih vozila koja će služiti potrebama kopnenih snaga.  Svečana isporuka novoproizvedenih vozila izvršena je u kompleksu odbrambenih sistema FNŠ u Ankari.

U okviru projekta, turskim snagama će do 2022. biti isporučeno ukupno 260 transportera oružja, uključujuci 184 guseničara i 76 točkaša. Takođe će biti isporučena 64 lansirna tornja KORNET-E i 196 tornjeva OMTAS, javila je agencija Anadolija.

Šef Kancelarije za odbrambenu industriju Ismail Demir izjavio je na svečanosti da turska odbrambena industrija odlučno korača u pravcu ostvarenja cilja da samostalno i vlastitim resursima dizajnira, proizvodi, koristi i izvozi proizvode iz oblasti odbrane.

Ističući kako je najveći zadatak Kancelarije bilo podmirenje potrebe za jurišnim oklopnim transporterima, Demir je kazao da su u proteklih 15 godina napravljeni veliki iskoraci na tom planu.

"U proteklom periodu smo znatno povećali udeo domaće proizvodnje u inventaru turskih snaga sigurnosti", poručio je on.

"Čelik za oklope i motori su faktori koji su najvažniji kada govorimo o zavisnosti od stranih dobavljača. U ovom projektu radimo i na transmisionim segmentima. Važnim inicijativama privatnog sektora napravili smo velike iskorake u pravcu razvoja domaće proizvodnje čelika i uskoro ćemo moci da proizvodimo svoj čelik za oklopnjake", kazao je Demir i dodao da turska odbrambena industrija radi i na razvoju vozila nove generacije.

Turske kompanije već rade na razvoju i proizvodnji lakih, srednjih i teških kopnenih vozila bez posade.

"Mislim da ćemo napraviti dobre preduslove i za izvoz. U skorim operacijama ćemo uveriti sve u sposobnost i funkcionalnost ovih vozila. Tako ćemo pomoći tenkovskim jedinicama na terenu", kazao je Demir.

Direktor kompanije FNŠ Nail Kurt kazao je da su po dva transportera i lansirna tornja po narudžbi dizajnirana i proizvedena u vlastitim kapacitetima te kompanije. Ističući da se radi o zahtevnom poduhvatu, Kurt je kazao da je izvršenje tog zadatka potvrda sposobnosti turske odbrambene industrije.

"Mislim da nijedna druga zemlja ne može u tako kratkom roku da razvije, proizvede, testira i isporuči takva četiri različita proizvoda", kazao je Kurt.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Printscreen/Twitter)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...