NEOČEKIVANI TREND U RUSIJI: Pravoslavci se bune protiv Putina, evo šta je dovelo do ovog preokreta
Foto: Profimedia

VELIKa novina

NEOČEKIVANI TREND U RUSIJI: Pravoslavci se bune protiv Putina, evo šta je dovelo do ovog preokreta

Planeta -

Godina na izmaku ostaće upamćena i po brojnim protestima održanim širom Rusije protiv predsednika Vladimira Putina, a briselski portal Politiko tvrdi da se sve više običnih pravoslavnih vernika okreće protiv šefa Kremlja.

Osim vernika, na prodemokratskim protestima učestvovao je i znatan broj sveštenika, što je privuklo veliku pažnju.

Podrška patrijarha

Dok se Putin pripremao da osvoji treći mandat 2012, uticajni ruski patrijarh Kiril opisao je njegovu vladavinu kao „čudo Božje“. Patrijarhovi komentari izneti tokom predizbornog gostovanja na televiziji s Putinom bili su, prema mišljenju kritičara, prava ilustracija narušavanja razdvojenosti crkve i države utvrđene postsovjetskim ustavom Rusije.

foto: EPA

Tokom godina koje su usledile Putin je prešao na ultrakonzervativizam, pozicionirajući se kao branilac tradicionalnih hrišćanskih vrednosti. Tokom 2019, dok su institucije Ruske pravoslavne crkve i dalje bile većim delom lojalne sekularnim vlastima, odnosi Kremlja sa sve većim brojem običnih vernika, koji su nekada bili posmatrani kao Putinovo glavno biračko telo, postajali su sve napetiji.

foto: EPA

Ne samo da su pravoslavni hrišćani činili znatan broj demonstranata koji su ove godine širom Rusije učestvovali u prodemokratskim protestima već je mnogo njih otvoreno označilo svoju veru kao osnov za preuzimanje akcije. Prekretnica za mnoge bio je oštar odgovor demonstranata u Moskvi kada je opozicionim političarima bilo zabranjeno da se kandiduju na izborima za gradsku Dumu.

"To je bio prvi put da je sveštenstvo Ruske pravoslavne crkve kolektivno stupilo u akciju, a da ih crkveni velikodostojnici nisu sankcionisali", kaže ekspert za religiju Ksenija Luščenko.

Sveštenstvo rizikuje

Spremnost vernika da se pridruže prodemokratskim protestima stavila ih je u istu ravan kada je reč o strogim kaznama kojima su izloženi opozicioni političari. To je izazvalo i neviđen odgovor pojedinih verskih vođa, koje sve više reskiraju u odbrani vrednosti koje povezuju sa svojim uverenjima i za koje smatraju da ih ruske vlasti krše.

Od radikalnog vernika do demokrate

SLUČAJ DMITRIJA CORIONOVA

Najbolji simbol okretanja vernika od Putinovog režima predstavlja slučaj Dmitrija Corionova, bivšeg lidera Božje volje, radikalne pravoslavne grupe koja je napadala liberalne aktiviste i umetničke izložbe zbog navodnog bogohuljenja. Danas je on u vezi sa aktivistkinjom Marijom Aljohinom, koja je bliska feminističkoj grupi Pusi rajot.

- Posle pripajanja Krima mnogi vernici su shvatili da naše društvo ide u pogrešnom pravcu. Propaganda i ksenofobija su učinile svoje. Mladi u uniformama i s puškama išli su u ime Hrista da osvajaju Ukrajinu - rekao je Corionov.

Otvoreno pismo

SVEŠTENICI PROTIV REPRESIJE

foto: AP/ Alexei Nikolsky

Portal Politiko podseća da su sveštenici Ruske pravoslavne crkve u septembru potpisali otvoreno pismo u kojem se osuđuju represivna suđenja za više od 20 osoba koje su učestvovale u protestima.

- Apelujemo na one koji poseduju sudsku moć i rade u organima reda naše zemlje. Mnogi od vas su kršteni u pravoslavnoj crkvi i smatrate sebe vernicima. Suđenja ne bi trebalo da budu represivna - navodi se u pismu.

Kurir.rs/ Foto: Porifmedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track