Najnovije vesti

TURCI I RUSI ĆE RATOVATI U OVOJ ZEMLJI: Erdogan odlučan da zaustavi ruske plaćenike! Čeka se odobrenje parlamenta!
Foto: AP

sudar titana

TURCI I RUSI ĆE RATOVATI U OVOJ ZEMLJI: Erdogan odlučan da zaustavi ruske plaćenike! Čeka se odobrenje parlamenta!

Planeta

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je vlada koju podržavaju UN u Libiji zatražila od Ankare da pošalje trupe u Tripoli.

Libija je zatražila pomoć u odbrani grada od ofanzive protivničkih snaga.

Turski poslanici mogli bi glasati već naredne sedmice o tom potezu, rekao je Erdogan i dodao da će njegova vlada podneti predlog zakona kojim će se omogućiti rasporedjivanje turskih snaga u Libiji, preneo je AP.

U razgovoru sa zvaničnicima njegove vladajuće stranke, Erdogan je rekao da je vlada u Tripoliju libijskog premijera Fajeza Saradža "pozvala" Tursku da pošalje trupe u skladu sa sporazumom o vojnoj saradnji koji je nedavno potpisan.

Ankara i Tripoli su, takođe, potpisali pomorski sporazum. Oba sporazuma su se našla na meti kritika širom regiona.

Saradžova administracija je od aprila suočena sa ofanzivom suparničke vlade sa sedištem u istočnoj Libiji i snaga lojalnih generalu Kalifi Haftaru, koji pokušava da zauzme Tripoli.

"Ići ćemo na mesta na koja smo pozvani, a ne na mesta na koja nismo pozvani ", rekao je Erdogan i dodao: "Trenutno, pošto postoji takav poziv, prihvatićemo ga''.

Prema njegovim rečima, nacrt zakona bi mogao da bude usvojen 8. ili 9. januara, čim se parlament ponovo sastane. Erdoganova vladajuća stranka ima većinu u parlamentu, što signalizira da će nacrt zakona biti lako usvojen.

Na Erdoganove reči, stigao je odgovor Moskve

Rusija osuđuje bilo kakvo uplitanje u unutrašnje stvari Libije od strane spoljašne vlasti, ali pozdravlja pokušaje da se pomogne u rešavanju krize u severnoafričkoj zemlji, izjavio je u četvrtak medijski sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Više puta smo ponavljali stav Rusije prema libijskoj krizi. Moskva traži brzo rešavanje sukoba i okončanje krvoprolića u zemlji", rekao je Peskov.

Libija je podeljena na dve administracije, Saradžovu u Tripoliju i vladu generala Haftara na istoku zemlje. Borbe oko Tripolija eskalirale su poslednjih sedmica nakon što je Haftar proglasio da pokreće konačnu bitku za prestonicu.

Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Francuska i Rusija, dok Saradža podržavaju Turska, Katar i Italija.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...