ERDOGAN ĆE KONTROLISATI SVAKI BROD KOJI ULAZI U CRNO MORE: Turska gradi kanal Istanbul (VIDEO)
Foto: EPA / Turkish Presidency, Profimedia

predsednička odluka

ERDOGAN ĆE KONTROLISATI SVAKI BROD KOJI ULAZI U CRNO MORE: Turska gradi kanal Istanbul (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Erdogan poručio je da se Konvencija iz Montrea o režimu prolaska brodova kroz Bosfor neće odnositi na kanal "Istanbul“, kojim bi Turska kontrolisala prolazak svih brodova u Crno more i iz njega.

Kanal "Istanbul“ jedan je od velikih strateških projekata u Turskoj, a plan je da se eliminiše rastući rizik koji predstavljaju brodovi koji saobraćaju između Crnog i Mramornog mora, a posebno saobraćanje tankerima kroz Bosfor.

U periodu od 1953. do 2003. na Bosforu se dogodio 461 incident, a poslednji veliki incident se dogodio 2003. godine kada se brod pod gruzijskom zastavom nasukao i tom prilikom ispustio 480 tona nafte.

foto: Profimedia

Saobraćaj kroz kanal "Istanbul“ bez ikakvih ograničenja potencijalno bi predstavljao opasnost za bezbednost crnomorskog regiona, pa i šire, jer bi, pored trgovačkih brodova, tankera i slično, tim putem u Crno more mogli da ulaze vojni brodovi bilo koje zemlje. Time bi bila narušena ravnoteža koja je uspostavljena Konvencijom iz Montrea kojom se reguliše saobraćaj kroz Bosfor.

Prema Konvenciji iz Montrea, zemljama koje ne izlaze na Crno more nije dozvoljeno da u crnomorskom regionu svoje brodove drže duže od 21 dana. Države koje svojom granicom izlaze na obale Crnog mora su Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Gruzija i Rusija. Konvencija je potpisana 20. jula 1936. godine u švajcarskom Montreu i za crnomorski basen obezbeđuje status-kvo.

Kanal "Istanbul" treba da bude izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebalo bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila. Spajao bi Mramorno i Crno more, rasteretio Bosfor i zaštitio grad, njegovu prirodu i more.

Pripremna faza trajaće dve godine, a potom bi se prešlo na gradnju kanala dugačkog 45 kilometara, širokog oko 150 i dubokog 25 metara, što je dovoljno da njime plove i najveći brodovi.

Kako se ne bi remetio drumski i železnički saobraćaj, predviđena je i gradnja mostova. Milioni kubika iskopane zemlje iskoristiće se za podizanje velike luke i novog aerodroma kapaciteta 60 miliona letova godišnje.

Kanal je važan jer bi štitio grad od 15 miliona stanovnika od zakrčenosti i zagađenosti Bosfora, kroz koji prolaze tankeri i svašta ispuštaju.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: Profimedia/EPA/Turkish Presidancy)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track