Zarobljeni Srbi: Samo Bog može da nas sačuva!

U Siriji zarobljeno oko 250 Srba

Zarobljeni Srbi: Samo Bog može da nas sačuva!

Planeta -
Svetlana Heidari ne može da pobegne iz zemlje zahvaćene građanskim ratom jer je granica ka Turskoj zatvorena, na mesto u avionu čeka se mesec dana, a putevi su blokirani

BEOGRAD - Prepušteni sami sebi.Srpski državljani u Siriji, kojih, prema procenama, ima oko 250, zarobljeni su u paklu rata. Dok u više gradova borbe između pobunjenika i vojske odane predsedniku Bašaru el Asadu postaju sve žešće, porodice s decom nemaju gde da pobegnu iz grada Alepa - granica s Turskom je zatvorena, a na mesto u avionu koji leti za susedni Liban ili za Egipat čeka se po mesec dana. Sve oči su im do skoro bile uprte u srpsku ambasadu u Siriji, ali su izgubili nadu i sad se samo mole da prežive.Srpkinja Svetlana Heidari, koja je udata za Sirijca i s njim ima troje dece, nema kuda iz Alepa, u kojem žestoke borbe traju od srede.- Samo Bog da nas čuva jer ne verujem da iz zemlje sad možemo da pobegnemo. Naša ambasada je pravila neki spisak za eventualnu evakuaciju, ali to se nije dogodilo. Plašim se da je sad kasno. Više nemamo kud - priča Svetlana, koja više od 20 godina živi u Siriji.- Ovde je strašno. Pravo ratno stanje. Suprug Alen i ja smo u centru Alepa, a borbe se vode u predgrađu. Slikovito, to je kao da živim u centru Beograda, a borbe se vode kod Sajma. Pitanje je dana kad će vojnici i pobunjenici zapucati ispred naše kuće - navodi Svetlana i dodaje da iz svog doma može da čuje pucnje i tenkovsku paljbu.Ona kaže da se sve dogodilo brzo, za 24 sata.- Niko nije verovao da će doći do ovoga. U našoj ambasadi u Siriji kažu nam da se sami snađemo. Da možemo, mi bismo se snašli. Na mesto u avionu čeka se po mesec dana, a Turci su zatvorili svoju granicu. Do Damaska kolima ne može da se dođe. Potpuno smo odsečeni i blokirani. Ljudi u gradu paniče. I mene hvata panika - kaže Svetlana i zaključuje da je dobro što su joj bar deca Lejla (26), Lale (25) i Dado (22) na sigurnom, u Dubaiju.

Samo za jedan dan poginulo 143 ljudiBorbe između sirijskih režimskih snaga i pobunjenika nastavile su se u noći između srede i četvrtka u više delova drugog po veličini grada Alepa i na jugu Damaska. Prema navodima sirijskih aktivista, pobunjenici i vojska koriste mitraljeze i tešku artiljeriju, a vladine snage bombarduju i iz vazduha. Sirijski aktivisti kažu da su u sukobima u sredu širom zemlje poginule najmanje 143 osobe, od kojih 75 civila, 41 vojnik i 27 pobunjenika. Samo u Alepu pre dva dana stradalo je 19 civila i tri pobunjenika.

MSP: Uradili smo šta je bilo u našoj nadležnostiU Ministarstvu spoljnih poslova Srbije (MSP) kažu da prate situaciju u Siriji i da je naša ambasada u kontaktu sa srpskim državljanima.- Više puta smo davali preporuke u vezi sa Sirijom i pozivali smo građane da ne putuju u tu zemlju. Uradili smo sve što je bilo u našoj nadležnosti. Odluku o evakuaciji ne možemo sami da donesemo, o tome mora da odluči naša vlada - rečeno je Kuriru u MSP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track