OVE 3 ZEMLJE NAJVIŠE PROFITIRALE SVETSKE TRGOVINSKE ORGANIZACIJE: Samo Amerika zaradila 87 milijardi dolara
Foto: Profimedia

profit

OVE 3 ZEMLJE NAJVIŠE PROFITIRALE SVETSKE TRGOVINSKE ORGANIZACIJE: Samo Amerika zaradila 87 milijardi dolara

Planeta -

Nemačka je, sa zaradom od 66 milijardi dolara, među državama s najvećom koristi od članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), pokazalo je istraživanje nemačke fondacije "Bertelman Štiftung".

Najveću dobit od članstava u STO-u do sada su ostvarile SAD, Kina i Nemačka, s tim da su SAD imale zaradu od 87 milijardi dolara, a Kina 86 milijardi dolara, prenosi portal Seebiz.

"STO je 2016. godine generisala ukupno povećanje prosperiteta od oko 855 milijardi dolara za sve svoje članice zajedno", navodi se u istraživanju. Organizacija okuplja 164 države i većina njih profitira od članstva, konstatuje se u studiji i dodaje da se zemlje koje nisu članice bore sa gubitkom prosperiteta i padom izvoza.

STO će 1. januara obeležiti 25 godina od osnivanja, a trenutno je rad organizacije paralisan. Naime, SAD u poslednje dve godine blokiraju imenovanje članova u sedmočlano Apelaciono veće koje presuđuje u trgovinskim sporovima, a 11. decembra je istekao mandat dvojici od tri preostala člana.

Zbog nedovoljnog broja sudija, veće više ne može da preuzima nove slučajeve, tako da je budućnost međunarodnog trgovačkog sistema dovedena u pitanje, napomin je se u tekstu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track