Najnovije vesti

OTKRIVENI TAJNI DOKUMENTI LONDONA O JELJCINU: Rasturao se od alkohola, a imali su poseban plan ako iznenada umre
Foto: AP/Kremlj

mere predostrožnosti

OTKRIVENI TAJNI DOKUMENTI LONDONA O JELJCINU: Rasturao se od alkohola, a imali su poseban plan ako iznenada umre

Planeta

Velika Britanije strahovala je od sklonosti flaši i srčanih problema ruskog predsednika Borisa Jeljcina i razradila je hitan plan u slučaju da on umre dok je na funkciji, pokazuju britanski dokumenti s kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Sticajem okolnosti, ti dokumenti, koji su deo obimne arhive, objavljeni su u utorak, upravo na 20. godišnjicu iznenadne ostavke Borisa Jeljcina u korist Vladimira Putina.

Oni sadrže telegram britanskog ambasadora u Moskvi Endrjua Vuda iz oktobra 1995. nakon Jeljcinovog susreta s bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom, nedugo nakon što je doživeo drugi srčani udar.

foto: AP / Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

"Lako je pio vino i pivo i žalio se što nema konjaka. Jedan od njegovih asistenata mu je uzeo čašu šampanjca kada je ocenio da je preterao. Bio je veselo alkoholisan tokom konferencije za novinare s Klintonom", napisao je diplomata u poruci od 26. oktobra.

U drugom telegramu od 27. oktobra piše "ako bi Jeljcin iznenada umro, našli bismo se u razdoblju vanredne političke zbrke".

Mesec dana kasnije, 28. novembra britansko ministarstvo spoljnih poslova je pisalo službi konzervativnog premijera Džona Majora te je obznanilo da se čini da se ruski predsednik oporavlja od srčanih problema.

U tom dopisu se precizira da je lider za 6 godina premašio prosečni životni vek ruskih muškaraca (58) i da je preživeo dva srčana udara u tri i po meseca.

"Nakon prvog srčanog udara nije potrajalo razdoblje umerenijeg konzumiranja alkohola pa ne treba verovati da će ovog puta biti drugačije. Zato smo razmišljali o hitnom planu ako Jeljcin umre dok je na funkciji", kaže se.

Predvideli su da britanska ambasada ide na pogreb i pripremi nacrt saopštenja medijima u ime premijera. U tom tekstu se pozdravlja "hrabar vođa i vizionar" koji je okončao konfrontaciju Rusije sa Zapadom u korist saradnje.

Bez obzira na zdravstvene probleme i ekonomski haos nakon pada SSSR-a, Jeljcin je godinu kasnije ponovo izabran i ostao je na vlasti do iznenadne ostavke 31. decembra 1999. ostavivši mesto svom premijeru Vladimiru Putinu.

Umro je 2007. u 76. godini.

Kurir.rs/Agencije Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...