ASANŽOVA POTRESNA PORUKA IZ ZATVORA: Polako umirem ovde! Novinar koji je pričao sa njim otkriva strašne detalje
Foto: Youtube/Printscreen

muče ga u zatvoru

ASANŽOVA POTRESNA PORUKA IZ ZATVORA: Polako umirem ovde! Novinar koji je pričao sa njim otkriva strašne detalje

Planeta -

Džulijan Asanž zvučao je kao "ljudska olupina" tokom telefonskog razgovora na Badnje veče iz zatvora, izjavio je britanski novinar Vogan Smit, primećujući da je osnivač Vikiliksa imao problema da govori i da mu se činilo kao da je bio drogiran.

Ašanžu je za Božić bio dozvoljen samo jedan poziv iz zatvora Belmarša koji se nalazi na jugoistoku Londona.

"Mislim da je jednostavno želeo da nekoliko minuta pobegne i oživi srećna sećanja", rekao je Smit dodajući da je Asanž poslednji put proveo praznik 2010. godine upravo sa njegovom porodicom.

Kratki razgovor bio je daleko od veselog, a Asanžovo stanje se pogoršavalo tokom njegovog trajanja.

"Polako umirem ovde", rekao je Asanž.

"Njegov govor je bio nerazgovetan. Govorio je polako. Džulijan je veoma artikulisana osoba i govori vrlo jasno. Zvučao je grozno, bilo je uznemirujuće slušati ga", dodao je Smit.

Iako Asanž nije to glasno rekao tokom poziva, Smit je rekao da veruje da je bio pod sedativima, dodajući da su istog mišljenja i drugi koji su ga ranije posećivali.

Smit nije prvi koji je pokrenuo ovo pitanje, ali britanske vlasti su odbijale da otkriju da li su Asanžu u zatvoru davani psihotični lekovi, insistirajući da ga ne maltretiraju.

Međutim, s obzirom na to da ga drže u samici 23 sata dnevno, a zahtevi mnogobrojnih lekara da ispitaju njegovo fizičko zdravlje su odbijeni, Smit je rekao kako mu je teško da poveruje u reč zvaničnika.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track