IZGLASANO! TURSKA VOJSKA IDE U LIBIJU: Prošao Erdoganov zakon u parlamentu (FOTO, VIDEO)
Foto: AP, Profimedia

rat ne jenjava

IZGLASANO! TURSKA VOJSKA IDE U LIBIJU: Prošao Erdoganov zakon u parlamentu (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Turski parlament danas je odobrio zakon o slanju turskih trupa u Libiju, javlja Rojters.

Poslanici su odobrili inicijativu koja ima za cilj da Turska pomogne vladi u Tripoliju, koju podržavaju SAD, u borbi sa snagama Kalife Haftara koje sprovode ofanzivu na libijsku prestonicu.

Vanredna sednica parlamenta o ovom predlogu sazvana je uprkos zabrinutosti javnosti da jednogodišnje razmeštanje turskih trupa u Libiji može dalje da pogorša konflikt i ugrozi stabilnost u regionu, prenosi AP.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je prošlog meseca da je predsednik međunarodno priznate vlade Libije Fajez Saraj od njega zatražio pomoć turskih snaga, nakon potpisivanja sporazuma kojim se Ankari dopušta da rasporedi vojne eksperte i osoblje u toj zemlji.

Taj sporazum, kao i onaj o morskoj granici između te dve zemlje, izazvao je bes u regionu i šire.

Borbe između međunarodno priznate vlade i generala Kalife Havtara koji vlada na istoku zemlje, počeo je nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsednika Moamera el Gadafija.

Egipat je danas oštro osudio glasanje turskog parlamenta da dozvoli raspoređivanje turske vojske u Libiji

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju navodi da bi raspoređivanje turske vojske "moglo negativno da utiče na stabilnost mediteranskog regiona" i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno odgovori na taj potez, preneo je Rojters.

(Kurir.rs/Tanjug; Foto: )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track