ESKALACIJA KRVAVE BORBE: Američka vojska ubila jednog od najmoćnijih iranskih generala! Tramp naredio napad! (VIDEO)
Foto: Profimedia

tenzije rastu

ESKALACIJA KRVAVE BORBE: Američka vojska ubila jednog od najmoćnijih iranskih generala! Tramp naredio napad! (VIDEO)

Planeta -

Usled dramatične eskalacije krvave borbe Vašingtona i Teherana, Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Donald Tramp naredio vazdušni napad u kom je danas u ranim jurarnjim časovima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasim Sulejmani.

"Američka vojska je na predsednikovu zapovest donela odlučne obrambene mere kako bi zaštitila američko osoblje u inostranstvu likvidirajući Kasima Sulejmanija", saopštilo je američko ministarstvo obrane.

Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu. U napadu je takođe ubijen i zamenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik.

"General Sulejmani je aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i pripadnike službi u Iraku i širom regiona. Ovaj udar imao je za cilj da odvrati iranske planove napada. Sjedinjene Američke Države nastaviće da preduzimaju sve neophodne mere kako bi zaštitile naš narod i naše interese, gde god da se nalaze širom sveta", navodi se u saopštenju Pentagona.

Inače, nekoliko minuta pre saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom Tviter nalogu objavio sliku američke zastave, bez komentara.

Nešto kasnije se oglasila Bela kuća sa izjavom da je vazdušni udar "odlučujuća odbrambena akcija" koja je sprovodena "po nalogu predsednika".

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, rekavši da će SAD biti odgovorne za posledice.

Pentagon je rekao da je atentat bio odgovor na "napade na koalicionu bazu u Iraku", optuživši Sulejmanija da je bio glavni pokretač navodnih raketnih napada na zajedničke američke i iračke vojne trupe.

Pentagon je posebno okrivio Sulejmanija za orkestriranje raketnog napada 27. decembra u američkoj bazi u Kirkuku. Takođe su ga optužili da je odobrio opsadu američke ambasade u Bagdadu.

U međuvremenu, Teheran je oštro demantovao optužbe da je na neki način saučesnik u napadu američke diplomatske institucije u dobro obezbeđenoj Zelenoj zoni.

Pogibiju generala Sulejmanija prva je potvrdila iračka državna televizija. Iranska agencija Fars prenele je ovu vest, navodeći da ne može da potvrdi valjanost informacije.

Kurir.rs/Gardijan/RT

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track