OD VATRENOG TORNADA NEMA SPASA: Novi problemi u Australiji koju guta vatra! Oblaci se vide iz svemira sve do Evrope
Foto: EPA / DELWP GIPPSLAND

katastrofa

OD VATRENOG TORNADA NEMA SPASA: Novi problemi u Australiji koju guta vatra! Oblaci se vide iz svemira sve do Evrope

Planeta -

Delove južne Australije pogađa nova jeziva nepogoda - pojavila su se vatrena tornada.

Njih stvaraju pirokumulonimbusi, odnosno takozvani vatreni oblaci, koji dosežu visinu do 16 kilometara. Ovakvi vremenski fenomeni dodatno otežavaju već izrazito opasnu situaciju u jednim od najgorih sezonskih požara zabeleženih u Australiji.

foto: EPA / DELWP GIPPSLAND

Ranije ove sedmice, vatreni tornado prevrnuo je službeni vatrogasni kamion, pri čemu je poginuo jedan vatrogasac, piše CNN.

"Lokalni timovi koji su se nalazili na mestu događaja bili su prestravljeni onim što su videli. Opisali su da je vozilo uhvatio nalet iznenadnog vetra i vatreni tornado" vrečeno je iz vatrogasne službe Novog Južnog Velsa.

foto: EPA / STATE GOVERNMENT OF VICTORIA

Pirokumulonimbusi nastaju kada se zbog izuzetne vrućine, uzrokovane masovnim požarima, vazduh ubrzano podiže uvis noseći sa sobom dim i stvarajući vatrene vrtložne vetrove. Pritom nastaju oblaci u obliku nakovnja koji stvaraju vrlo nepredvidljive vremenske prilike i otežavaju rad vatrogascima.

Ti oblaci, takođe mogu stvoriti suve munje, odnosno munje koje iza sebe ne donose kišu.

foto: AP / NASA

"Za kontrolu požara ključno je predviđanje vremenskih prilika, a kada naiđete na ovakve uslove i haotične veetrove, vrlo je teško predvideti u kojem će smeru i na koji način vetar uticati na požar" rečeno je iz Meteorološkog zavoda Australije.

Inače, razorne požare i ogromne količine dima u Australiji su zabeležili i sateliti hiljadama kilometara iznad Zemlje. Na fotografijama iz svemira može se videti dim na nebu od pola područja Evrope do Novog Zelanda.

foto: AP / NASA

Fotografije je zabeležio satelit japanske meteorološke agencije Himawari-8, koji se kreće oko iste tačke Zemlje na visini od skoro 36.000 kilometara.

Uzrok požara koji su do sada odneli 18 života su visoke temperature i jaki vetrovi, a eksperti smatraju da je to posledica klimatskih promena uzrokovanih ljudskim ponašanjem, a prvenstveno nekontrolisanim emitovanjem štetnih gasova.

Kurir.rs / Avaz, Foto: EPA / DELWP GIPPSLAND

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track