Najnovije vesti

SVET U PANICI ZBOG TRAMPA! Čeka se naređenje čoveka koji ima DVA MILIONA VOJNIKA, 24 nosača aviona, 6.000 tenkova...
Foto: Asošijejted Pres

saveznici zbunjeni

SVET U PANICI ZBOG TRAMPA! Čeka se naređenje čoveka koji ima DVA MILIONA VOJNIKA, 24 nosača aviona, 6.000 tenkova...

Planeta

Kada čak ni Pentagon ne zna ostaju li ili odlaze američke trupe iz Iraka, onda nije čudno da ni ostatak sveta ne zna kakva je uopšte strategija Donalda Trampa za Iran, pa i ceo Bliski istok.

Nakon što su Iranci u sredu raketirali američke položaje u Iraku, Trampova administracija nije imala nikakvo objašnjenje za američke misije na istoku ni koji im je cilj, a usput su iz Bele kuće stizale kontradiktorne izjave, stavovi i saopštenja, koja nisu imala veze jedno s drugim.

A sve ima posebnu težinu ako se zna da je Tramp vrhovni komandant najjače vojne sile na svetu.

Prema sajtu "Global Fire Power" Amerika ima više od dva miliona vojnika, nešto više od 6.000 tenkova, 24 nosača aviona, više od dve hiljade aviona lovaca, više od 60 podmornica.

Kako piše "Njujork Tajms", Tramp je prvo obećao da će američke vojnike s Bliskog istoka vratiti kući, ali sada zapravo šalje još veći broj vojnika na to područje. Pentagon je prvo objavio saopštenje da se njihova vojska povlači iz Iraka, da bi kasnije objavili da je saopštenje bila greška.

Stejt Deparment je potom govorio o deeskalaciji situacije, a negde u isto vreme je Tramp davao izjavu kako namerava da uništi Iran ako zbog njih samo jedan Amerikanac bude ugrožen.

Tramp je otišao tako daleko da je objavio kako će uništiti svu iransku kulturnu baštinu, pa je izjavu kasnije morao da povuče nakon što je njegov ministar odbrane javno rekao da bi takva akcija bila ratni zločin. Sličan haos se odvijao i prošle nedelje, nakon što je ubijen Kasim Sulejmani. Bela kuća je prvo objavila da je Sulejmani ubijen kako bi se sprečili napadi zbog kojih bi stotine Amerikanaca izgubilo živote. Ali, poslednjih dana Tramp i njegovi ljudi su se fokusirali na priču da je ubistvo odmazda za prošle napade na Amerikance.

foto: Shutterstock

- Poruke koje su se slale poslednjih desetek dana su bile katastrofalne. U trenutku kada se odvija nešto ovako važno i ozbiljno, morate imati jasnu komunikaciju, a umesto toga smo dobili zbunjujuću, haotičnu i neusklađenu komunikaciju i to od administracije kojoj se ionako malo veruje - rekao je za "Njujork Tajms" bivši portparol službe za Nacionalnu bezbednost David Lapan.

Tramp je u svom mandatu do sada pokazao da je njegovo "hendlovanje" haosa i problema totalno amaterski - upada iz krize u krizu gotovo svaki dan od kojih mnoge zapravo sam stvara i nakon nijedne od tih kriza ne podvlači crtu, nego nastavlja dalje u novu krizu.

Njegovi pomoćnici pokušavaju procese i procedure da dovedu u neki red, ali Tramp im ne daje prostora za takvu taktiku. On je davno rekao da voli da bude nepredvidljiv i to smatra svojom dobrom stranom. Voli da iznenada napadne svoje neprijatelje, kao što je učinio u ubistvu Kasima Sulejmanija. Međutim, to u velike probleme dovodi sve njegove saveznike, koji teško mogu predvideti njegove naredne korake, što im naravno otežava donošenje odluka o tome hoće li ga podržati ili ne.

Mišel Flarnoj, sekretar ministarstva odbrane u Obaminoj administraciji kaže da haos koji trenutno vlada u američkoj spoljnoj politici dolazi od impulsivnog i nedoslednog predsednika, koji čak nema ni funkcionalne procese po pitanju nacionalne bezbednosti.

- U njegovom kabinetu ne postoji nikakva strategija, pa čak ni zadani okviri šta treba raditi. Sve taktičke odluke se donose u vakuumu, nitko nema nikakav plan - rekla je Flarnoj.

Da je to zaista tako, govori i podatak da čak ni bliski Trampovi prijatelji u regionu nemaju pojma kuda vodi ceo ovaj Trampov sukob s Iranom. Tramp se u ponedjeljak tajno sastao s visokim funckionerom Saudijske Arabije i telefonski razgovarao s katarskim emirom, a nijednu od te dve stvari Bela kuća uopšte nije objavila sve dok mediji izvan SAD nisu o tome objavili tekstove.

foto: EPA / Abir Sultan

Šilom Lipner , bivši savetnik sedam izraelskih premijera, za "Njujork Tajms" je rekao da je čak i Benjaminu Netanjijahuu, jednom od najodanijih Trampovih saveznika na Bliskom istoku, Trampov potez sa Sulejmanijem bio pravi šamar, jer je bio uveren da američki predsednik ove godine neće preduzimati nikakve veće akcije protiv Irana.

- Svi se veoma muče kako bi protumačili Trampove namere, ali puno je onih koji se boje da je ovo Trampov završni udarac pre kompletnog napuštanja cele regije i mogućnosti da svoje saveznike ostavi da se sami brane i nose s novonastalom situacijom - tvrdi Lipner.

Kurir.rs/Express.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...