IRAN ODBRUSIO SAD: NAUČNO JE NEMOGUĆE da smo pogodili UKRAJINSKI avion! Glasine iz Amerike su NELOGIČNE!
Foto: AP / Ebrahim Noroozi

reagovanje

IRAN ODBRUSIO SAD: NAUČNO JE NEMOGUĆE da smo pogodili UKRAJINSKI avion! Glasine iz Amerike su NELOGIČNE!

Planeta -

Šef iranske Organizacije za civilnu avijaciju Ali Abedžadeh, danas je demantovao, kako kaže, "nelogične glasine", da je ukrajinski putnički avion koji se srušio u blizini Teherana pogođen raketom, javila je poluzvanična iranska agencija ISNA.

"Sa naučne tačke gledišta, nemoguće je da je raketa pogodila ukrajinski avion, pa su zato takve glasine nelogične", citirala je agencija reči Ali Abedžadeha, prenosi Rojters.

Posle objave nedeljnika "Njuzvik" i agencije AP i Rojters su javile, pozivajući se na američke zvaničnike, da je iranska protivvazduhoplovna raketa slučajno oborila ukrajinski avion koji se srušio nedaleko od Teherana u sredu ujutru.

Britanska agencija prenela je izjavu američkog zvaničnika koji navodi da su američki sateliti registrovali ispaljivanje dve rakete neposredno pre nego što se avion srušio, posle čega je usledila eksplozija.

Ukrajinski avion, koji se srušio u sredu ujutru nedaleko od Teherana, pogodila je raketa ruske proizvodnje "Tor-M1", objavio je prethodno američki nedeljnik "Njuzvik", pozivajući se na neimenovane zvaničnike Pentagona, kao i američke i iračke obaveštajne službe. Zvaničnici Pentagona i američke obaveštajne službe rekli su za "Njuzvik" da je procena da je avion slučajno pogođen. Iranske protivavionske jedinice verovatno su bile aktivne posle raketnog napada na američke baze u Iraku, koji je usledio kao odgovor na američko ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija, naveli su izvori.

U avionu je poginulo svoh 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine. Poginula su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: AP/Ebrahim Noroozi)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track