HAOS NA ULICAMA TEHERANA: Protesti zbog rušenja aviona! Tramp podržao demonstrante! (FOTO, VIDEO)
Jedva dočekao da kritikuje vlasti Irana... Donald Tramp, Foto: EPA/Abedin Taherkenareh, AP/Andrew Harnik

tenzije u Iranu

HAOS NA ULICAMA TEHERANA: Protesti zbog rušenja aviona! Tramp podržao demonstrante! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Pobuna: Nezadovoljni Iranci su Hamneiju poručili da podnese ostavku i pobegne iz zemlje. Pojedinci su uzvikivali "Smrt diktatoru"

Priznanje iranskih vlasti da su greškom srušili ukrajinski putnički avion i ubili 176 putnika i članova posade izazvalo je velike demonstracije u Teheranu.

Više hiljada ljudi se okupilo ispred kapija univerziteta "Amir Kabir" noseći slike stradalih putnika i cepajući fotografije ubijenog generala Kasema Sulejmanija.

foto: EPA/Abedin Taherkenareh

Slogani

"Vrhovni vođo, podnesi ostavku! Podnesi ostavku!", poručivali su demonstranti verskom lideru ajatolahu Aliju Hamneiju.

"Stidi se! Beži iz zemlje! Smrt diktatoru!", uzvikivali su.

foto: Profimedia

Kako prenosi Rojters, iranska agencija Fars u retkom izveštaju o antivladinim protestima u Iranu javila je da su demonstranti u Teheranu uzvikivali slogane protiv najviših državnih zvaničnika, nakon što su vlasti priznale da je raketom oboren ukrajinski putnički avion.

U jednom trenutku policija je rasterala demonstrante koristeći suzavac.

Podršku demonstrantima pružio je i američki predsednik Donald Tramp. - Hrabri i napaćeni narode Irana, bio sam uz vas od početka mandata i moja vlada će nastaviti da vas podržava. Pratimo vaše proteste pažljivo. Vaša hrabrost je prava inspiracija - napisao je Tramp na Tviteru, i to i na engleskom i na persijskom.

foto: Profimedia

On je dodao i da vlasti Irana moraju da dozvole borcima za ljudska prava da izveštavaju o demonstracijama.

"Ne sme da dođe do još jednog masakra mirnih demonstranata, niti sme da dođe do isključivanja interneta. Ceo svet vas gleda", poručio je on.

Na udaru... Ali Hamnei
Na udaru... Ali Hamneifoto: Profimedia

Hapšenje

Iranske vlasti nakratko su zadržale u pritvoru britanskog ambasadora u Teheranu Roba Makera, saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

"Hapšenje našeg ambasadora u Teheranu, bez osnova ili objašnjenja, grubo je kršenje međunarodnog prava", upozorio je šef britanske diplomatije Dominik Rab.

Saveznici pomogli američkoj vojsci

IZRAELSKI OBAVEŠTAJCI POMOGLI U LIKVIDACIJI GENERALA

Izrael je pomogao SAD u operaciji u kojoj je ubijen moćni vođa iranske elitne jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani, javio je NBC. Kako je navedeno, jevrejska država je bila umešana u operaciju izvedenu 3. januara, pruživši Amerikancima ključne obaveštajne podatke. To je pomoglo da se potvrde informacije koje su dali dostavljači na sirijskom aerodromu, da se Sulejmani ukrcao u avion koji je leteo noću od Damaska do Bagdada. NBC se poziva na dva izvora upoznata s operacijom i neimenovane zvaničnike SAD.

Kurir.rs/ Foto: EPA/Abedin Taherkenareh, AP/Andrew Harnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track