SASTANAK U LONDONU ZBOG OBARANJA UKRAJINSKOG AVIONA: Sastaju se države čiji su građani poginuli u Iranu! (VIDEO)
Foto: AP/Ebrahim Noroozi

razgovaraće o pravnoj akciji

SASTANAK U LONDONU ZBOG OBARANJA UKRAJINSKOG AVIONA: Sastaju se države čiji su građani poginuli u Iranu! (VIDEO)

Planeta -

Pet zemalja čiji su državljani poginuli u obaranju ukrajinskog aviona u Iranu sastaće se u četvrtak u Londonu i razgovarati o mogućoj pravnoj akciji, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko.

U Londonu će se razgovarati i o kompenzaciji i istrazi, rekao je Rojtersu Pristajko u Singapuru, gde boravi u zvaničnoj poseti.

Pristajko je navode Irana da je ukrajinski avion oboren jer je leteo u blizini osetljive vojne baze u vreme povišenih tenzija nazvao besmislicom.

"To je besmislica, jer je potvrđeno da se naš avion kretao međunarodnom rutom koju je dobio od dispečera... Ništa nije bilo neuobičajeno", naveo je Pristajko.

On je, pozivajući se na navode istražitelja, dodao da su poslednje reči pilota bile: "Sve je OK i prelazim na autopilotiranje".

"Video sam u medijima informaciju da je naš avion promenio rutu... Daa, zato što je bio pogođen raketom!", istakao je Pristajko.

Prema njegovim rečima, Teheran je pristao da preda crne kutije oborenog aviona Kijevu.

"Formirali smo tu grupu ministara spoljnih poslova. Sastaćemo se 16. januara da razmotrimo načine, uključujući i pravne, na koji način ćemo da odgovorimo, da pokrenemo tužbu protiv njih (Irana)", kazao je Pristajko.

Među tim zemljama su i Kanada, Švedska i Avganistan, rekao je Pristajko, koji nije imenovao petu zemlju.

Kanada je prethodno saopštila da su te četiri zemlje i Britanija uspostavile grupu za saradnju za podršku porodicama žrtava.

Pristajko je naveo i da Iran nije ranije obavestio Ukrajinu da će preuzeti odgovornost za obaranje aviona.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Ebrahim Noroozi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track