NOVI SNIMAK OBARANJA UKRAJINSKOG AVIONA U IRANU: Za 30 sekundi na letelicu ispaljene 2 rakete?! (VIDEO)
Foto: Profimedia

DRAMATIČNO

NOVI SNIMAK OBARANJA UKRAJINSKOG AVIONA U IRANU: Za 30 sekundi na letelicu ispaljene 2 rakete?! (VIDEO)

Planeta -

Američki list Njujork tajms objavio snimak na kom se vidi kako iranske protivvazduhoplovne snage ispaljuju dve rakete na ukrajinski avion "boing 737".

Taj avion nedavno je oboren nedugo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu, a svo osoblje i putnici su poginuli.

Sudeći prema snimku, na ukrajinski avion je prvo ispaljena jedna raketa, a nakon tridesetak sekundi još jedna.

Nakon što je i druga raketa pogodila metu, avion se nalazio u vazduhu još oko šezdesetak sekundi, nakon čega se zapalio i počeo da pada, prenoi Sputnjik.

List navodi i da je ovaj video jedan neimenovani korisnik društvenih mreža iz Irana okačio na Jutjub 14. januara. Snimak je napravljen kamerom koja je bila montirana na krovu zgrade nedaleko od sela Bidkane, u predgrađu Teherana.

Potom je Rojters, pozivajući se na iranske medije, saopštio da su pripadnici Korupsa čuvara islamske revolucije uhapsili autora ovog videa, a vlasti obećale da će sprovesti punu istragu.

Podsetimo, avion "Međunarodnih aviolinija Ukrajine", koji je iz Teherana leteo za Kijev, srušio se ubrzo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu 8. januara ujutru. Poginuli su svi putnici i članovi posade, ukupno 176 ljudi: 167 putnika iz Irana, Ukrajine, Kanade, Nemačke, Švedske i Avganistana, i devet članova posade.

U subotu, 11. januara, iranska vojska saopštila je da je ukrajinski „boing“ oboren slučajno, a da je kriv ljudski faktor: avion je proleteo blizu vojnog objekta Irana i pogrešno je viđen kao "neprijateljska meta" - krstareća raketa.

Iran je napomenuo da je očekivao američki napad, zbog čega su sistemi za protivvazdušnu odbranu zemlje bili u punoj borbenoj gotovosti.

Lider Irana juče je izjavio da je reč o neoprostivoj grešci, obećavši potpunu istragu.

UKRAJINA TRAŽI OD IRANA DA VRATI CRNE KUTIJE

Kancelarija ukrajinskog tužilaštva i bezbednosna služba zatražili su od iranskih vlasti da Kijevu preda crne kutije iz oborenog ukrajinskog aviona.

Ukrajinski bezbednosni zvaničnik je nedavno izjavio da se očekuje da će uskoro istaknuti istražitelj iz Irana posetiti Ukrajinu.

On bi, kako prenosi Rojters, trebalo da proceni da li je ukrajinska laboratorija podesna za dekodiranje crnih kutija.

Prethodno je šef kijevskog istraživačkog instituta za forenzičku ekspertizu Aleksander Ruvin je rekao da će crne kutije biti dekodirane u Ukrajini i da će to učini grupa međunarodnih stručnjaka.

Ruvin je, po povratku iz Teherana, rekao da će proces dekodiranja crnih kutija početi 20. januara, prenosi Tas s.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja