Najnovije vesti

SUDBINA RUSIJE ZAVISI OD JEDNE STVARI! Putin otvoreno o konfliktima, NAORUŽANJU, ovlašćenjima predsednika države!
Foto: Profimedia

obraćanje naciji

SUDBINA RUSIJE ZAVISI OD JEDNE STVARI! Putin otvoreno o konfliktima, NAORUŽANJU, ovlašćenjima predsednika države!

Planeta

Predsedničko obraćanje naciji o stanju u državi održava se prvi put na početku godine, kako bismo ubrzali rešavanje velikih socijalnih, ekonomskih, tehnoloških problema sa kojima se zemlja suočava, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin pred poslanicima federalnog parlamenta.

"Sudbina Rusije i njena istorijska perspektiva zavisi od demografije. Natalitet u Rusiji ponovo opada, zemlja se našla u teškom demografskom periodu. Iz tog razloga je potrebno obezbediti rast nataliteta do sredine decenije“, istakao je Putin.

On je precizirao da u Rusiji trenutno živi 147 miliona ljudi.

Kada je reč o deci, Putin je rekao da je potrebno omogućiti sve uslove za njihovo obrazovanje, kao i da uživaju sve osnovne vrednosti počev od brige, preko ljubavi, do toplote porodičnog doma.

"Tek tada će Rusija postati velika zemlja“, dodao je Putin.

Ruski predsednik je naveo i da je prosečni životni vek u Rusiji porastao za osam godina od 2000. godine, i trenutno iznosi 73 godine.

Ekonomija: Inflacija daleko manja od planirane

Inflacija prošle godine iznosila je tri odsto, što je za četiri procenta manje nego što je bilo predviđeno, rekao je Putin.

Što se tiče investicija, ruski predsednik je rekao da je neophodno ubrzati proces usvajanja svih zakonha po pitanju poreskih olakšica, a podršku države ne treba da uživaju samo krupna preduzeća, već i predstavnici malog i srednjeg biznisa.

Dodao je i da tempo rasta bruto društvenog proizvoda Ruske Federacije u 2021. godini mora da bude viši od svetskog.

O konfliktima i naoružanju  

"Svedoci smo kako regionalni konflikti mogu da postanu pretnja za ceo svet. Principi stabilnog svetskog poretka su uzdrmani. Potrebno je pokazati političku volju i mudrost u donošenju odluka, a primer treba da pokažu svih pet nuklearnih zemalja u smislu čuvanja mira i bezbednosti", rekao je predsednik Rusije.

Putin je naveo i da je potrebno osigurati stabilnost u svetu u svim aspektima, uzimajući u obzir sve političke o vojne okolnosti.

Kada je reč o naoružanju, on je istakao da Rusija nikoga ne sustiže, već da ceo svet treba da sustigne Rusiju.

"Međutim, uprkos tome, potrebno je ostati oprezan, neophodno je nastaviti sa radom“, dodao je.

Novi uslovi za kandidaturu za predsednika Rusije

Putin je predložio da se utvrde novi uslovi za sve kandidate za predsednika Rusije. Kako je naveo, svi kandidati bi trebalo da budu građani Ruske Federacije, da su u njoj živeli najmanje 25 godina i da nikada nemaju ni jedno drugo državljanstvo.

Takođe je rekao i da je potrebno izneti na raspravu određeni broj izmena Ustava, ali da nije neophodno donositi novi ustav.

Rusija mora da ostane predsednička država

"Rusija ne može da opstane kao parlamentarna republika, već kao jaka predsednička država, što ruskom lideru ostavlja pravo da razrešava predsednika Vlade i njegovih zamenika dužnosti," naglasio je ruski predsednik i dodao da predsednik mora da ima pravo da upravlja vojskom i bezbednosnim službama.

Kurir.rs/Sputnjik

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...