Najnovije vesti

OBNAVLJANJE PREGOVORA?! Talibani izneli ponudu SAD: Nude prekid vatre u Avganistanu od 7 do 10 dana!
Foto: EPA

predali dokument

OBNAVLJANJE PREGOVORA?! Talibani izneli ponudu SAD: Nude prekid vatre u Avganistanu od 7 do 10 dana!

Planeta

Talibani su američkom izaslaniku predali dokument u kom su izneli ponudu za privremeni prekid vatre u Avganistanu koji bi trajao između sedam i 10 dana.

Dokument je kasno sinoć u Kataru, gde talibani imaju kancelariju, uručen Zalmaju Halilzadu, izaslaniku Vašingtona za pregovore sa pobunjenicima, javio je AP, pozivajući se na talibanske izvore.

Za sada nije jasno da li će ponuda talibana biti dovoljna da se obnove pregovori talibana i SAD sa ciljem potpisivanja mirovnog sporazuma.

Halilzad je ranije rekao da bi sporazum uključio i otpočinjanje pregovora sukobljenih strana u Avganistanu, ali talibani odbijaju razgovore sa vladom u Kabulu.

foto: Profimedia

U septembru prošle godine izgledalo je da su talibani i SAD blizu potpisivanja sporazuma ali je, zbog iznenadnog porasta napada talibana, u kojima je ubijen i jedan američki vojnik, predsednik SAD Donald Tramp je prekinuo pregovore.

Na Dan zahvalnosti, tokom prve posete američkim vojnicima u Avganistanu, Tramp je ublažio stav, navodeći da su talibani spremni da postignu dogovor.

Neimenovani talibanski zvaničnik je rekao da nepoverenje dugo vremena karakteriše razgovore SAD i talibana i da pobunjenici, pre nego što se prvo američki vojnici povuku, oklevaju da ponude trajniji prekid vatre.

"Među talibanima vlada mišljenje da bi im bilo teško da reorganizuju borce posle pauze u sukobima", rekao je talibanski zvaničnik.

Talibanski borci, takođe, nisu voljni da polože oružje "misleći da je upravo njihova borba ono što primorava SAD da sedne za pregovarački sto", dodao je on.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...