PUTIN ODGOVORIO NA OPASNO PITANJE: Evo da li planira da bude doživotni predsednik Rusije (VIDEO)
Foto: Profimedia

direktno

PUTIN ODGOVORIO NA OPASNO PITANJE: Evo da li planira da bude doživotni predsednik Rusije (VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izjasnio se danas protiv doživotnog manadata predsednika države, uobičajenog u sovjetskoj eri, ističući da to ne može da reši pitanje tranzicije moći i stabilnosti u toj zemlji.

Putin je to izjavio na sastanku s veteranima iz Drugog svetskog rata u Sankt Peterburgu, kada ga je jedan od učesnika zamolio da reši pojedine probleme u vezi sa Ustavom, tako da moć predsednika ne bude ograničena mandatom.

Veteran je rekao da je Putin uspeo da ojača odbrambene kapacitete Rusije i da bi sada trebalo da počne da rešava druga pitanja.

Zahvaljujući veteranu na dobroj oceni njegovih dostignuća, Putin je istakao da bi povratak na stil vladanja iz 1980-tih bio veoma uznemirujuć.

"Razumem da su mnogi zabrinuti za stabilnost u društvu, i spoljnu i unutrašnju stabilnost države. Međutim, bilo bi veoma uznemirujuće da se vratimo u situaciju uobičajenu za 1980-te godine, kada su lideri ostajali na vlasti do svojih poslednjih dana, a onda odlazili a da nisu stvorili uslove za tranziciju moći", rekao je Putin, prenosi Tas s.

Ruski predsednik je u sredu, u govoru o stanju nacije pred parlamentom, izjavio da je saglasan sa tim da predsednik ne treba da ima više od dva uzastopna mandata, iako to pitanje za njega nije od velike važnosti.

Putina je predložio izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, što na Zapadu tumače kao njegovu nameru da pređe na novo mesto, a da ostane na vlasti nakon isteka aktuelnog mandata 2024.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja