Najnovije vesti

AMERIČKI ARHIEPISKOP VASELJENSKE PATRIJARŠIJE POMPEU: U Crnoj Gori se krše prava pravoslavaca!
Foto: Youtube prtscr / Anamniseis

zabrinutost

AMERIČKI ARHIEPISKOP VASELJENSKE PATRIJARŠIJE POMPEU: U Crnoj Gori se krše prava pravoslavaca!

Planeta

Arhiepiskop američki Vaseljenske patrijaršije Elpidofor uputio je pismo državnom sekretaru SAD Majklu Pompeu u kojem ga upozorava na kršenje ljudskih i verskih prava pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori, a povodom usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

U pismu koje je na sajtu objavila Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC), arhiepiskop je naveo da kao predsednik Sabora kanonskih pravoslavnih episkopa u SAD izražava "posebnu zabrinutost pravoslavnih hrišćana naše zemlje, za našu braću i sestre u Crnoj Gori, koji podnose narušavanje verskih sloboda". 

"Čini se da implementacija ovog zakona podrazumeva sredstvo za konfiskaciju crkvenih nekretnina izgrađenih pre 1918, a kojima nedostaje formalna dokumentacija o posedovanju. Naša braća i sestre u Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Goru direktno su pogođena ovim merama koje prete osamstogodišnjem kontinuiranom duhovnom prisustvu i kulturnom nasleđu. Duboko sam zabrinut zbog sve izraženijih tenzija u crnogorskom društvu, u vreme dok pravoslavni hrišćani nastavljaju sa svojim mirnim protestima u naporu da zaštite svoje svetinje," naveo je Elpidofor. 

foto: Youtube prtscr / GreekOrthodoxChurch

On je pozvao Pompea da "zaštiti pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori, a protiv bilo kojeg oblika kršenja njihovih ljudskih i verskih prava".

"U potpunosti Vas podržavam u vašem vođstvu međunarodnih diplomatskih pristupa u postizanju pravičnih rešenja, kako u ovoj situaciji, tako i u drugim situacijama koje uključuju verske slobode širom sveta", napisao je arhiepiskop u pismu američkom državnom sekretaru.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: Youtube prtscr / Anamniseis

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...