Najnovije vesti

KAD AMERI POKUŠAJU DA BLOKIRAJU RUSE: Obračun u Siriji trajao 15 minuta, sve rešeno uz pomoć Kurda (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

napeto

KAD AMERI POKUŠAJU DA BLOKIRAJU RUSE: Obračun u Siriji trajao 15 minuta, sve rešeno uz pomoć Kurda (VIDEO)

Planeta
19:13h

Zapadni mediji prenose da su američke snage "blokirale ruski vojni konvoj koji je ove nedelje prošao kroz jedan od njegovih kontrolnih punktova na severoistoku Sirije, uzrokujući velike saobraćajne gužve u blizini iračke granice".

Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (SOHR) u Londonu, američke snage odbile su da dozvole ruskom vojnom konvoju da prođe kroz kontrolni punkt u pograničnom gradu Al-Malikiia, smeštenom severoistočno od Al-Hasake u naftnom polju Rmeilan, na severoistoku Sirije.

Međutim, fotografije objavljene na mreži pokazuju da je ruski vojni konvoj na kraju prošao američku vojsku i nastavio put kroz naftna polja do iračke granice.

"Američka patrola pokušala da blokira Ruse. Došlo je do blokade saobraćaja i problem su rešili lokalni Kurdi ", izveštava AHNA Njuz, kurdska novinska agencija, bez dodatnih detalja. Prema navodima agencije, incident se dogodio na putu koji vodi od Kamišlija do iračke granice na severoistoku Sirije, gde američka vojska još uvek tamo drži naftna polja, a Rusija i Turska imaju sporazum o patroli za nadgledanje primirja između turskih i kurdskih milicija IPG .

Prema drugoj verziji, Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH) juče je izvestila da američke snage pokušavaju da zaustave napredovanje vojnog konvoja ruske vojske koji se sastoji od oko 40 vozila koji kreću ka gradu Tal Tamr u provinciji Hasak.

U videu se vidi kako je američka vojska zaustavila saobraćaj na putu između grada Hasake i istoimenog ruralnog područja.

SOHR tvrdi da su američke snage odbile da dozvole ruskom vojnom konvoju, koji nije bio deo konvencionalne patrole sa turskim snagama, koja obično sadrži dva do tri vozila, a ne 40, da prolaze kroz „njihov“ kontrolni punkt u gradu Al-Malikiia, smeštenom severoistočno od Hasake.

Izvor je dodao da je incident izazvao napetosti, ali da su ga posredovale jedinice sirijskih Kurda kojima je hitno bila potrebna zaštita u Tal Tamru, gde su gotovo svakodnevno bili izloženi napadima islamističkih milicija.

Snage IPG-a navodno su nagovorile ruske vojnike da napuste to područje i kreću se ka gradu Ain Isa, a odatle do grada Tal Tamr, gde već imaju vojnu bazu.

14. januara američka patrola je sprečila i prolazak ruskih trupa koje su nameravale da pređu rutu između gradova Hasak i Kamišli, što je pokrenulo verbalni spor između dve strane.

Na kraju je ruski konvoj prošao pored američkih snaga koji su stajali pored puta i stigao u Tel Tamr, grad na severoistoku Sirije sa velikom hrišćanskom manjinom.

Podsetimo, u decembru se dogodio prvi incident između ruske i američke vojske u Siriji. Dogodilo se i u gradu Tel Tamr. Kao što je u to vreme izvestio SOHR, američka patrola u pratnji prevodioca stigla je u Tel Tamr, "da bi dobila neke informacije".

Međutim, lokalno stanovništvo, uglavnom Kurdi i Arapi plemena Al-Sharabin, napali su američke trupe, optužujući ih da su izdali kurdski i arapski narod.

Ruska vojska stigla je na mesto sukoba i između njih i američkih vojnika nastao je spor koji je prerastao u svađu. Srećom, stranke su se suzdržale od upotrebe oružja, čak i u preventivne svrhe. Posle razjašnjenja odnosa povišenim tonovima i korišćenja „veština borbe rukama“, vojske dve svetske sile su se raspršile bez daljeg prigovora višim vojnim instancama.

Najtačniju verziju jučerašnjeg incidenta pružila je lokalna kurdska agencija Nort Pres, koja je objavila informacije o incidentu, navodeći da je spor trajao oko četvrt sata i da je problem rešen. Pored toga, ona je objavila snimke ruskog vojnog konvoja koji je prolazio pored američke patrole i potvrdila da je stigla u Tel Tamr.

Kurir.rs/Logično.com Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...