Najnovije vesti

BIĆE MIRA U LIBIJI: U Berlinu postignit istorijski dogovor! Ovo su 5 glavnih tačaka! (VIDEO)
Foto: EPA

svaka čast

BIĆE MIRA U LIBIJI: U Berlinu postignit istorijski dogovor! Ovo su 5 glavnih tačaka! (VIDEO)

Planeta
21:19h

Učesnici konferencije o Libiji dogovorili su plan rešavanja krize u Libiji, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel na kraju konferencije u Berlinu.

Libijski predstavnici su se dogovorili da se:

1. Formira komisija „pet plus pet“ i saopštili su imena učesnika.

2. Da se uvede embargo na isporuke oružja i da se prati njegovo poštovanje.

3. Da se ne pruža pomoć zaraćenim stranama u Libiji.

4. Konflikt u Libiji se može rešiti samo političkim putem

Učesnici današnje konferencije o Libiji u Berlinu saglasili su se i da će obezbediti da se više ne pruža vojna podrška zaraćenim stranama dok traje primirje, navela Merkel posle četvoročasovnih pregovora u Berlinu.

"Dogovorili smo se o sveobuhvatnom planu za napredovanje. Mogu samo da kažem da su svi učesnici zaista konstruktivno sarađivali", rekla je Merkel.

U Berlinu su bili i lideri dveju zaraćenih strana, predsednik međunarodno priznate libijske vlade narodnog jedinstva Fajez al-Saradž i komandant Libijske narodne armije general Kalifa Haftar, a na pitanje da li su njih dvojica bili deo pregovora u nemačkoj prestonici, Merkel je rekla da je s njima razgovarano pojedinačno, "jer su razlike između njih toliko velike da trenutno ne razgovaraju međusobno".

Nemačka kancelarka navela je i da bi učesnici konferencije trebalo da se redovnije sastaju kako bi osigurali nastavak procesa da bi narod u Libiji dobio svoje pravo na miran život, prenosi AP.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres zahvalio je Merkel na njenim "apsolutno izvanrednim" naporima.

"Ne mogu dovoljno da naglasim zaključak samita da nema vojnog rešenja sukoba u Libiji", rekao je on novinarima u Berlinu, dodajući da se nada da će obaveze koje su danas preuzete dobrineti trajnom rešenju libijske krize.

Generalni sekretar UN naglasio je da je potreban prekid vatre.

"Ne možemo da nadgledamo nešto što ne postoji", rekao je Guteres, navodeći da su svi učesnici konferencije obavezali da će izršiti pritisak na strane da se postigne potpuni prekid vatre.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas rekao je da "znamo da današnji potpisi nisu dovoljni".

On je kazao da će predstavnicima zemalja koji danas nisu bili pozvani na konferenciji biti data prilika da učestvuju na budućim sastancima četiri komiteta, koji se bave različitim aspektima krize, uključujući vojna pitanja i ekonomiju.

"Znamo da je rad tek počeo", rekao je Mas, ali je i pohvalio "duh saradnje" koji je, kako je naveo, danas viđen u Berlinu.

Svetski lideri postigli su dogovor o tekstu konačnog dokumenta sa konferencije u Libiji, koja se održava u Berlinu, prenose agencije pozivajući se na izvore.

Prema nacrtu dokumenta u koji je TAS S imao uvid, proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemešanje u oružani sukobu u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...