U OVE ROJEVE SE UZDA VOJSKA SAD: Moćni dronovi će delovati kao jedan, evo u čemu je njihova PRAVA SNAGA! (VIDEO)
Foto: Screenshot

Oružje

U OVE ROJEVE SE UZDA VOJSKA SAD: Moćni dronovi će delovati kao jedan, evo u čemu je njihova PRAVA SNAGA! (VIDEO)

Planeta -

Rojevi bespilotnih letelica koji nadvladavaju neprijateljsku odbranu svojom brojnošću uskoro bi mogli biti deo američke borbene strategije. Snimak prvog leta jednog takvog bespilotnog aviona upravo je prikazao izvođač radova za Pentagona.

Videozapis kompanije Dajnetiks na Jutjubu prikazuje dron i izgleda otprilike kao velika raketa zemlja-vazduh, lansirana iz američkog transportnog aviona C-130 Herkules.

Dron označen s X-61A zatim otpušta mala krila i pali svoj raketni motor, pripremajući se za autonomni let. Izveštaji medija sugerišu da je UAV ostao u vazduhu sat i po dok se na snimku vidi kako izvodi jednostavne manevre tokom svog prvog probnog leta, koji se dogodio u novembru 2019. godine.

X-61A je deo je Pentagonovog programa Gremlins koji je pokrenula Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA) još 2016. godine. Njegov cilj je da pruže američkoj vojsci rojeve relativno jeftinih bespilotnih letelica, za koje se očekuje da imaju sposobnost za koordiranu akciju.

Prema DARPI, takve bespilotne letelice trebalo bi da se lansiraju iz bombardera, transportnih aviona ili čak lovaca dok su još uvek izvan domašaja potencijalne protivničke odbrane, a zatim bi trebalo da obavljaju uobičajene zadatke dodeljene dronovima, krećući se od izviđanja do vazdušnih napada, dok savladavaju neprijateljsku odbranu samo zbog njihove brojnosti.

Dajnetiks, međutim, nije jedina kompanija koja radi na projektu Gremlins. Prema DARPA-i, drugi ugovori dodeljeni su kompaniji Komposite Endženjiring, Dženeral Atomiks Aeronautikal Sistems i Lokid Martin Korporejšn.

Pored toga, kancelarija za strateške sposobnosti Pentagona takođe već duže vreme radi na sličnoj tehnologiji. Njihovi rojevi mikro dronova Perdiks koje lansira F / A-18 Super Hornet testirani su već 2016. godine.

Kurir.rs/Logično.com Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track