Najnovije vesti

TRAMP STIGAO U DAVOS UOČI SUĐENJA U SENATU! Održao govor: Nikada nisam bio sigurniji u budućnost Amerike! (VIDEO)
Foto: Profimedia

već sutra se vraća kući

TRAMP STIGAO U DAVOS UOČI SUĐENJA U SENATU! Održao govor: Nikada nisam bio sigurniji u budućnost Amerike! (VIDEO)

Planeta

Predsednik SAD Donald Tramp nalazi se na forumu u Davosu u misiji da privuče globalnu poslovnu zajednicu, dok se istovremeno danas u Vašingtonu nastavlja proces njegovog opoziva raspravom o rezoluciji kojom se utvrđuju pravila suđenja u Senatu.

KASNIO NA PANEL

Pre Trampovog govora prikazan je film o gubitku biološke raznolikosti i kako upotreba pesticida uzrokuje izumiranje pčela. Simoneta Somaruga, predsednica Švajcarske Konfederacije, pozivala je na akciju, rekavši da je pogrešno stavljati ekonomske interese iznad potreba ekosistema.

Govor Donalda Trampa bio je predviđen za 11:30 po lokalnom vremenu, no došlo je do kašnjenja. U 11:42 na pozornici se pojavio hor koji je otpevao staru švajcarsku pesmu iz 16. veka.

"AMERIČKI MODEL JE PRIMER ZA CEO SVET"

Kada se američki predsednik pojavio pred publikom, započeo je svoj govor time kako su Sjedinjene Države u naponu snage i kako je njegova administracija oporavila ekonomiju SAD-a.

On je poručio kako nikada nije bio sigurniji u budućnost Amerike nego sada, jer SAD pobeđuju kao nikada do sada.

Rekao je da se značajno smanjuje nezaposlenost, da rastu plate i da je primetan napredak u pogledu zaposlenosti manjinskih grupa i žena.

"Otvorili smo 7 miliona radnih mesta otkad sam preuzeo dužnost. Tokom posljednje administracije u SAD-u je zatvoreno 60.000 fabrika, a za vreme moje uprave otvorili smo novih 12.000", rekao je Tramp.

"Danas predstavljam američki model kao primer za ceo svetm model koji je za radnike, građane i za porodice", kazao je i dodao kako Sjedinjene Države imaju najmanje poreze u svetu.

Naveo je još i da odnosi SAD i Kine nikada nisu bili bolji i da će uskoro početi pregovori o drugoj fazi trgovinskog sprorazuma.

NAPAO RADIKALNE SOCIJALISTE

Rekao je da je SAD među državama s najčistijom vodom i vazduhom na svetu i da su Sjedinjene Države sada najčistije u poslednjih 40 godina. Upozorio je kako je vreme za nadu i optimizam, a ne za strahovanja i apokaliptična predviđanja.

Kazao je da su pesimisti dovoljno upravljali životima građana i da SAD neće dopustiti da radikalni socijalisti unište američku ekonomiju.

DOLAZAK NA FORUM

Dvodnevna poseta Švajcarskoj testiraće Trampovu sposobnost da uravnoteži svoj bes zbog procesa opoziva u odnosu na želju da projektuje liderstvo na svetskoj sceni, preneo je AP.

Nagađalo se da će Tramp otkazati putovanje zbog suđenja u Senatu, ali njegovi saradnici su rekli da je on i dalje fokusiran na postizanje rezultata za američki narod.

Iako će klimatska pitanja biti glavna tema u Davosu, Tramp je rekao da prisustvuje forumu kako bi podstakao kompanije da ulažu u SAD.

Tramp se sutra vraća u Vašington, kada bi u Senatu trebalo da budu izneti uvodni argumenti u postupku opoziva, preneo je Glas Amerike.

PROCES U SENATU

Optužbe protiv Trampa, da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres, na suđenju u Senatu izneće demokratski članovi Predstavnickog doma koji su u dokumentu, podnetom uoči suđenja, naveli da Tramp mora biti smenjen da bi se zaštitila nacionalna bezbednost i očuvao postojeci sistem vlade u zemlji.

U memorandumu Trampovog pravnog tima, objavljenom u utorak, osporavaju se optužbe protiv predsednika SAD i traži se od Senata da ih odmah odbaci.

Tvrdi se i da "teorija demokrata o zloupotrebi položaja" nije osnov za opoziv, a da su demokrate vodile namešteni proces tokom kojeg su, kako se ocenjuje, samo uspele da dokažu da Tramp nije uradio ništa pogrešno.

Procesom u Senatu predsedava glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts.

Pred Robertsom su prošle nedelje položili zakletvu članovi Senata koji će imati ulogu porotnika u nastavku procesa opoziva američkog predsednika.

Senatori su se obavezali na nepristrasnost, iako se više njih već ranije izjasnilo za ili protiv Trampove smene, dok je republikanski lider Mič Mekonel rekao da sarađuje sa Belom kućom u procesu opoziva.

Demokrate optužuju američkog lidera da je zloupotrebio položaj odlaganjem isplate vojne pomoći Ukrajini, da bi izvršio pritisak na Kijev da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, a da je zatim opstruisao istragu Kongresa o tom slucaju.

Demokrate su u dokumentu, podnetom Senatu u ponedeljak, saopštile da je Tramp "ugrozio nacionalnu bezbednost i američki demokratski sistem".

Trampov pravni tim tvrdi da je proces opoziva nezakonit, otrovan i opasan pokušaj da se ponište rezultati predsednickih izbora 2016. godine i da se utiče na izbore ove godine.

Oni tvrde i da je predlog Trampovog opoziva ustavno i legalno nevažeći, jer se predsednik ne optužuje za specifično krivično delo.

Uoči suđenja i dalje nije poznato da li će biti svedoka.

Republikanci, koji imaju većinu u Senatu, žele da odlože odluku o tom pitanju dok se ne iznesu optužbe protiv Trampa, a njegov pravni tim odgovori.

Koja god da bude odluka o svedocima, malo je verovatno da će u Senatu biti doneta odluka o Trampovoj smeni, s obzirom na to da taj potez do sada nije podržao nijedan republikanac, a odluka o smeni u Senatu se donosi dvotrećinskom vecinom.

Tramp je tek četvrti američki predsednik koji je suočen sa tom mogućnošću.

Nijedan predsednik u američkoj istoriji nije smenjen kao direktan rezultat procesa opoziva.

Ričard Nikson je podneo ostavku, dok su Endrju Džonson i Bil Klinton opozvani u Predstavnickom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smene.

Kurir.rs/Tanjug/Index.hr/Skaj njuz/

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...