SEVERNA KOREJA PRELOMILA: Amerika ignoriše nuklearne pregovore, nemamo više nikakvu obavezu! Nećemo trpeti pritisak!
Foto: AP / KCNA

izgubili strpljenje

SEVERNA KOREJA PRELOMILA: Amerika ignoriše nuklearne pregovore, nemamo više nikakvu obavezu! Nećemo trpeti pritisak!

Planeta -

Severna Koreja saopštila je danas da su SAD ignorisale rok za nuklearne pregovore, te da se Pjongjang više ne oseća dužnim da ispunjava svoje obaveze, koje uključuju obustavljanje nuklearnih probi i testova interkontinentalnih balističkih raketa.

Uz to, Severna Koreja poručuje da će možda potražiti novi put, prenosi Rojters.

Savetnik u misiji Severne Koreje u UN-u u Ženevi Džu Jong-čol rekao je da je u protekle dve godine njegova zemlja prestala da vrši nuklearne probe i testove interkontinentalnih balističkih raketa kako bi razvila poverenje između Pjongjanga i Vašingtona, prenosi Rojters.

Međutim, kako je naveo, SAD su odgovorile tako što su sprovele više desetina zajedničkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom na poluostrvu i tako što su uvele sankcije.

foto: AP/Evan Vucci

"Pošto je postalo jasno da SAD nisu promenile svoju ambiciju da blokiraju razvoj Severne Koreje i uguše njen politički sistem, ne vidimo razlog da jednostrano budemo vezani za obaveze koje druga strana ne poštuje", rekao je on na konferenciji UN o razoružanju.

SAD je optužio za primenu "najbrutanijih i neljudskih sankcija" i upozorio da ako SAD nastave sa "neprijateljskom politikom" prema Severnoj Koreji, neće doći do denuklearizacije Korejskog poluostrva.

"Ako SAD pokušaju da sprovedu jednostrane zahteve i ustraju na nametanju sankcija, Severna Koreja može biti primorana da traži novi put", poručio je on.

Severnokorejski lider Kim Džong-un dao je rok od godinu dana za pregovore o denuklearizaciji sa SAD, a savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan poručio je tada da su SAD otvorile kanale komunikacije.

O'Brajan je rekao da se nada kako da će se Kim pridržavati obaveza o denuklearizaciji, na koje se obavezao tokom samita sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: AP / KCNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track