OTKRIVEN IZVOR KORONAVIRUSA! Zaraza krenula iz Vuhana, a krivci su otrovne zmije kineska kobra i kineski krait
Foto: EPA

BOLEST SE BRZO ŠIRI

OTKRIVEN IZVOR KORONAVIRUSA! Zaraza krenula iz Vuhana, a krivci su otrovne zmije kineska kobra i kineski krait

Planeta -

Kineska kobra, vrsta otrovnice, mogla bi da bude originalni izvor novootkrivenog koronavirusa, koji se u Kini pojavio ove zime, utvrdili su naučnici.

Bolest je prvi put zabeležena krajem decembra 2019. godine u Vuhanu iz koga se velikom brzinom proširila najpre u Kini, a zatim i u mnogim drugim zemljama, uključujući SAD.

Prvi slučajevi koronavirusa zabeleženi su kod radnika ili kupaca na lokalnoj pijaci, gde se osim živog mesa, prodaju i životinje poput ptica, magaraca, ovaca, svinja, kamila, lisica, jazavaca, pacova, ježeva i gmizavaca, prenosi CNN.

foto: Profimedia

Naučnici smatraju da je virus prešao sa životinja na pijaci na čoveka, a tu teoriju zasnovali su na poređenju genetskih uzoraka koronavirusa sa svim poznatim koronavirusima, uz pomoć proteinskih kodova i otkrili da je proteinski kod najnovijeg virusa najsličniji koronavirusu od koga obolevaju zmije.

Zmije najčešće u divljini love slepe miševe, a prema izveštajima, zmije i to vrsta tajvanskih, odnosno kineskih kobri, prodavale su se na pijaci u Vuhanu.

Time se, kako se navodi, povećava mogućnost da je virus sa slepih miševa prešao na zmije, a zatim na ljude.

foto: Profimedia

Ipak, i dalje je nepoznanica kao je virus mogao da se primi i kod hladnokrvnih i kod toplokrvnih bića.

Autori izveštaja i drugi istraživači moraju da provere poreklo virusa laboratorijskim eksperimentima, a prvo je potrebno da se delovi virusa iz zmija prouče.

Tajvanske zmije iz grupe kobri su veoma otrovna vrsta zmije, karakteristična za centralnu i južnu Kinu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track