Najnovije vesti

TRAMP UDARIO I NA TRUDNICE! Zabranio im vize i porođaj u Americi, sada nastaje pravi haos! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Predsednik protiv porođajnog turizma

TRAMP UDARIO I NA TRUDNICE! Zabranio im vize i porođaj u Americi, sada nastaje pravi haos! (VIDEO)

Planeta

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp rešio je da zada novi udarac ilegalnoj imigraciji tako što će znatno pooštriti izdavanje viza trudnicama.

Naime, porođajni turizam je jedan od najunosnijih poslova za krijumčare ljudi jer, prema ustavu SAD, sva deca rođena na teritoriji Amerike automatski postaju njeni državljani.

Bilo potpuno legalno

Trampova administracija je zbog toga rešila da uvede vizne restrikcije za žene u drugom stanju čiji je cilj da se stanu na put porođajnom turizmu. Ubuduće će trudnice koje budu aplicirale za vizu morati da dokažu da dolaze u Ameriku radi medicinskog tretmana i da imaju dovoljno novca da ga plate.

Pravila predstavljena u Stejt departmentu već stupajui na snagu. Dolazak radi porođaja u Ameriku dosad je bio potpuno legalan iako su federalne vlasti često hapsile učesnike u vrlo razrađenoj šemi porođajnog turizma, a pod optužbama za prevare oko viza i utaju poreza. Većina žena u drugom stanju je pri razgovorima za vizu pokazivala da ima potpisane ugovore sa doktorima ili bolnicama u kojima nameravaju da se porode. Odmah nakon pobede na izborima u novembru 2016. Tramp je najavio da će se boriti protiv svih vidova ilegalne imigracije, a izgradnja zida prema Meksiku bila je jedna od najvažnijih tema u kampanji.

Nacionalna bezbednost

Uvođenje viznih restrikcija trudnicama neće biti jednostavno, smatraju upućeni. Zaposleni u ambasadama neće smeti da pitaju žene da li su u drugom stanju i da li nameravaju da ostanu. Uz to, postavlja se i pitanje da li će trudnicama biti zabranjen ulaz u SAD.

"Nova pravila imaju za cilj da povećaju nacionalnu bezbednost i pomognu svim službama da se obračunaju sa porođajnim turizmom, uključujući i kriminalne aktivnosti umešanih u ove zabranjene aktivnosti", rekao je portparol Stejt departmenta.

foto: Profimedia

Vrlo unosan biznis - porođaj u SAD za 80.000 $

Porođajni turizam je vrlo unosan u SAD i inostranstvu. Američke kompanije naplaćuju i do 80.000 dolara ženama koje žele da se porode na teritoriji Amerike kako bi njihovo dete postalo američki državljanin. U tu cenu su uračunati smeštaj u hotelu i medicinska nega. Najviše žena koje su odabrale SAD za porođaj želeći da olakšaju život svoje dece dolazi iz Rusije i Kine. Procenjuje se da godišnje oko 36.000 trudnica dolazi u SAD da bi se porodilo, nakon čega se vraća u zemlje porekla.

Kurir.rs 

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...