OVAJ ČOVEK JE OTKAČIO TRAMPA: Nije hteo ni na telefon da mu se javi
Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY /SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY

prepucavanje

OVAJ ČOVEK JE OTKAČIO TRAMPA: Nije hteo ni na telefon da mu se javi

Planeta -

Palestinski predsednik Mahmud Abas navodno je odbio da prihvati telefonski poziv predsednika SAD Donalda Trampa pre očekivanog objavljivanja mirovnog plana za Bliski istok koji je palestinska vlada odbila, označivši ga jednostranim u korist Izraela.

Izraelski mediji prenose izveštaj o tome pred današnje odvojene sastanke Trampa sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i njegovim političkim rivalom Benijem Gancom u Vašingotnu radi diskusije o planu administracije SAD za rešenje izraelsko palestinskog sukoba.

"Bilo je Trampovih pokušaja da razgovara telefonom s Abasom ali je ovaj odbio", rekao je anonimni palestinski zvaničnik visokog ranga turskoj novinskoj agenciji Anadolija. Tramp je u četvrtak najavio da će verovatno ove nedelje objaviti dugoočekivani plan SAD i dodao da je bilo nekih kontakata sa Palestincima o tome, najavivši da će ih biti još.

Palestinski ministar za socijalna pitanja Ahmed Maždalani je potvrdio izveštaj turske agencije za novinski sajt Dunia al-Vatan sa sedištem u pojasu Gaze, rekavši da je Abas nedavno "odbio telefonski poziv Trampa". Palestinci pozivaju na osnivanje palestinske države duž granica iz 1967. godine s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom i pravedno rešenje problema palestinskih izbeglica.

Abas je najavio da će odbaciti svaki američki mirovni plan i podsetio da su Palestinci prekinuli sve kontakte sa SAD, izuzimajući one s američkim bezbednosnim zvaničnicima u sklopu posvećensti "borbi protiv terorizma". Bela kuća nije odmah odgovorila na molbu da komentariše izjave o odbijanju telefonskog razgovora.

Izraelski mediji su nedavno nagovestili da Bela kuća razmatra da pozove Abasa u Vašington na razgovor. Abas je čak odbio da se sastane sa Trampovim visokim savetnikom Džaredom Kušnerom u junu 2018. godine koji je hteo da dođe u kurtuaznu posetu pošto je palestinski lider bio u bolnici ; nekoliko dana, rekao je Azam al Ahmad član Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije.

Jedan američki zvaničnik je međutim kasnije porekao da je Kušner, jedan od autora mirovnog plana, tražio takav sastanak s Abasom. Izraelski TV kanal 12 objavio je pozivajuću sa na neimenovane izraelske izvore da plan Trampove administracije poziva na izraelski suverenitet nad Jeruslimom i svim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali ali i osnivanje palestinske države pod uslovom da se, između ostalog, Hamas razoruža i Palestinci priznaju Izrael kao jevrejsku državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY /SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track