Jedva čekam da se vratim u Libiju

Srpski medicinari opet traženi

Jedva čekam da se vratim u Libiju

Planeta -
Prvi put nakon građanskog rata naši lekari i tehničari idu u Sirt da rade, a među njima i Predrag Đaković i Lidija Abdelmagid, koji su zato ushićeni

BEOGRAD - Sve je isto, samo njega nema.Srpske medicinske sestre i lekari vraćaju se u Libiju, u kojoj su bili veoma cenjeni pre izbijanja građanskog rata prošle godine. Nakon ubistva Moamera el Gadafija i promene režima, prva grupa od devet naših medicinara sutra kreće put Sirta, rodnog grada bivšeg libijskog vođe. Većini to nije prvi put u Libiju i svi jedva čekaju da se tamo vrate.Zasad su ugovore za rad u libijskim bolnicama na tri meseca potpisala 63 medicinska radnika iz Srbije, a još njih 200 čeka posao, i to preko agencije „Mes riserč“ iz Beograda.U prvoj grupi, koja će raditi u bolnici Ibn Sina u Sirtu, nalazi se instrumentar Predrag Đaković (50) iz Beograda, koji je dosad četiri puta bio u ovoj zemlji, odakle se vratio u februaru 2011.- Bio sam u prvom avionu koji je izbegao iz Tripolija, dve nedelje nakon početka sukoba. Svuda oko nas je buktao rat, gradom su odjekivali meci, ali mi u bolnici smo bili zaštićeni. Sad je situacija drugačija, zemlja nastavlja da živi kao i pre rata - zaključio je Đaković, koji jedva čeka da se vrati u afričku zemlju.Njegovo mišljenje deli Beograđanka Lidija Abdelmagid (51), koja je Libiju prvi put posetila 1980, kad je bila u gradu Zuari, u blizini granice s Tunisom.Prema njenim rečima, bolnica Ibn Sina, u kojoj će raditi, pretrpela je velika oštećenja, bombe su je razorile, napravile rupe od dva-tri metra, ali je dosad sve renovirano.- Imaju nove instrumente i bolje su opremljeni su od svih bolnica u Srbiji. Sada nas čeka težak posao jer je ta oblast bila jedna od ugroženijih, pa ima dosta pacijenata koji su iz rata izašli s prostrelnim ranama, sa gangrenom i amputiranim udovima - objasnila je medicinska sestra.Uprkos tome, ona jedva čeka da se vrati u afričku zemlju, u kojoj je upoznala muža, fotografa iz Sudana.- Srce me vuče u Libiju i nemam nameru da se vraćam - zaključila je Lidija.

Bolnica Ibn Sina 2011.
Bolnica Ibn Sina 2011.

Bolnica Ibn Sina 2012.
Bolnica Ibn Sina 2012.

Plate i do 4.500 dolaraPlate naših medicinskih sestara i tehničara u Libiji kreću se od 1.075 do 1.600 dolara. Lekari mesečno dobijaju od 3.200 do 4.500 dolara. Pored toga, obezbeđeni su im stan u krugu bolnice, hrana i povratna karta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track