MUŠKARAC IZ VUHANA STIGAO U PEKING I PREMINUO: Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u kineskoj prestonici! (VIDEO)
Foto: Profimedia

virus se sve više širi

MUŠKARAC IZ VUHANA STIGAO U PEKING I PREMINUO: Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u kineskoj prestonici! (VIDEO)

Planeta -

U Pekingu, glavnom gradu Kine, juče je zabeležen prvi smrtni slučaj od posledica novog koronavirusa, javila je državna tv stanica C CTV.

U pitanju je 50-godišnja osoba, koja je boravila u Vuhanu, žarištu koronavirusa.

C CTV dodaje da je žrtva zaražena 22. januara, prenosi Rojters.

Broj žrtava koronavirusa popeo se na 81, a potvrđena je zaraza kod još više stotina pacijenata, čime je broj zaraženih prešao 3.000 ljudi.

U SAD potvrđena su tri nova slučaja u Los Anđelesu i u Arizoni, te je broj obolelih porastao na 5.

Prema poslednjim informacijama u kritičnom stanju je više od 450 obolelih, dok se veruje da je obolelo još oko 5.700 ljudi.

U kineskom gradu Vuhan, koji je epicentar epidemije, svakog dana raste broj obolelih. U poslednjih 48 sati preminulo je 24 ljudi. Istovremeno, kineske vlasti su saopštile da se virus prenosi sa čoveka na čoveka i pre nego što se pojave prvi simptomi bolesti. Nakon ove objave doktori širom sveta su veoma zabrinuti.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije stigao u Peking Tedros Adanom Gebrejesus, direktor SZO doputovao je u Peking da bi s kineskim zvaničnicima razgovarao o borbi protiv širenja smrtonosnog koronavirusa od koga je u Kini umro 81 čovek, a 2.750 zaraženo, javlja AP.

Prošle nedelje SZO nije proglasila globalno vanredno zdravstveno stanje i konstatovala da je Kina preduzela odgovarajuće snažne mere, uključujući stavljanje u karantin više gradova i područja sa oko 50 miliona ljudi, kako bi se sprečilo širenje virusa.

Direktor SZO izjavio je da neće oklevati da sazove komitet za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije ako proceni da se situacija u Kini pogoršala.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track