MAKRON U KLIN, SINDIKATI U PLOČU: Radnici ne odustaju od protesta zbog reforme penzionog sistema, najdužih još od 1968!
Foto: EPA / Abir Sultan / Pool, EPA / Ian Lanhsdon

brane prava

MAKRON U KLIN, SINDIKATI U PLOČU: Radnici ne odustaju od protesta zbog reforme penzionog sistema, najdužih još od 1968!

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron ne odustaje od promene komplikovanog penzionog sistema kojeg naziva zastarelim i nepravednim, pa će se predlog reformi naći pred skupštinom sledećeg meseca, dok sindikati radnika širom zemlje ustrajavaju u otporu organizujući najduži protest radnika u Francuskoj od 1968. godine.

Iako je napravio ustupke nekim sindikatima, Makron ne odustaje od reforme koja je zvanično predstavljena Savetu ministara u Jelisejskoj palati, navodi Rojters.

Lideri sindikata priznaju da je trenutak za delovanje "sad ili nikada" pre nego što nacrt zakona bude upućen u parlament gde Makronova stranka ima većinu.

foto: EPA / Michel Euler Pool

Francuski sindikati zapretili su nastavkom protesta ali i industrijskih akcija u narednim mesecima, tražeći način da prisile Makrona da odustane od najveće penzione reforme u zemlji posle Drugog svetskog rata, ukazuje Frans 24.

Posle kratkog predaha, francuski sindikati su 24. januara organizovali nastavak demonstracija kako bi pokazali svoju "odlučnost" da zaustave Makronov plan.

U Narodnoj skupštini će biti uspostavljena komisija za ispitivanje reformi i saslušanje sindikata i poslodavaca, piše londonski Indipendent, ukazujući da će rasprave o nacrtu početi 17. februara dok se vlada nada da će zakon biti usvojen do početka marta.

foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Industrijske akcije, čiji nastavak sindikati najavljuju, prošle sedmice uključivale su trodnevnu protestnu šetnju lučkih radnika u luci Rouen, kao i zatvaranje najveće francuske hidroelektrane u blizini Grenobla.

Premijer je optužio radnike koji su ugrozili kritičnu infrastrukturu za "nepoštovanje demokratije i zakona", dok je šef sindikata CGT-a Filip Martines rekao da vlada "odbija da prizna nezadovoljstvo".

Umerenija konfederacija sindikata CFE-CGC istakla je da će se zbog članova koje je teško mobilisati i koji imaju svoje odgovornosti "odmoriti posle akcije od prošlog petka" kada su obustavljene velike transportne mreže i druge javne usluge.

Sindikat CGT nabrojao je više od 350 protesta koji su održani u celoj zemlji u petak, na 51. dan štrajka što je, ukazuje Indipendent, najduži protest radnika u Francuskoj od 1968. godine.

foto: EPA / Christophe Petit Tesson

Uprkos poremećajima, podrška javnosti za štrajkove i dalje je snažna, dodaje list. Prošlonedeljna anketa BFM TV je pokazala da 61 odsto Francuza smatra da bi Makron trebalo da uvaži proteste i povuče predlog.

Novi penzioni plan će usmeriti 42 sistema u jedinstveni penzioni sistem koji se odnosi na sve radnike i u javnom i u privatnom sektoru. Plan će ukinuti posebne odredbe za određene radnike, uvešće prikupljanje penzionih bodova kao i minimalnu penziju.

Predlog zakona koji je vlada predstavila u petak ostavlja mnoga pitanja bez odgovora, ističe AP dodajući da su ministri u vladi izbegli pitanja o centralnom problemu: hoće li se prag za penzionisanje povećavati i za koliko. Trenutno, francuski radnici mogu ostvariti punu penziju sa 62 godine.

Makron tvrdi da je stari sistem bio nepravedan, zastareo i preskup za zemlju s rastućim životnim vekom. U poslednje tri decenije vlade su nastojale da promene penzioni sistem, ali svaka je reforma izazvala velike demonstracije, ukazuje agencija.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Abir Sultan / Pool, EPA / Ian Lanhsdon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track