KARIKATURA DANSKIH NOVINA SMRTNO UVREDILA KINEZE Sprdaju se sa koronavirusom, pre toga uvredili proroka Muhameda! (FOTO)
Foto: Profimedia

sloboda štampe

KARIKATURA DANSKIH NOVINA SMRTNO UVREDILA KINEZE Sprdaju se sa koronavirusom, pre toga uvredili proroka Muhameda! (FOTO)

Planeta -

Kineska ambasada u Danskoj tražila je izvinjenje od dnevnog lista Jilands-Posten nakon što je objavila karikaturu kineske zastave sa svojih pet žutih zvezda predstavljenih česticama koronavirusa.

U izjavi, ambasada je rekla da će se Jilands-Posten i danski umetnik Niels Bo Bojesen trebaju da izvine kineskom narodu što su objavili tu sliku, pod nazivom "Coronavirus", u izdanju ovog ponedeljka.

"Bez imalo saoećanja i empatije, prešao je dno crte civiliziranog društva i etičku granicu slobodnog govora i vređa ljudsku savest", saopštila je u utorak ambasada.

2005. godine Jillands-Posten je objavila satirične crteže proroka Muhameda koji su izazvali ogorčenje širom muslimanskog sveta.

Glavni urednik Jakob Nibro rekao je da list nema nameru da ismeva situaciju u Kini, gde je novi koronavirus ubio 106 ljudi i zarazio hiljade, ali odbio je da se izvini, izvestila je lokalna agencija Ricau.

foto: Profimedia

"Ne možemo da se izvini za nešto za šta ne verujemo da nije u redu", rekla je Nibroe za Ricau. „Nemamo nameru da rušimo ili ismevamo situaciju u Kini i ne mislimo da crtež to čini.“

Danski političari iz čitavog spektra rekli su da Kina ne bi trebala da vrši pritisak na novine. „Puna podrška Jilands-Postenu“, tvitnuo je lider Konzervativne stranke Soren Pape Pulsen.

Kurir.rs/Reuters Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja