Najnovije vesti

ERDOGAN HVALIO ALIJU IZETBEGOVIĆA: Pa rekao da Turska neće okrenuti leđa Balkanu
Foto: AP / Presidential Press Service / Pool

saradnja

ERDOGAN HVALIO ALIJU IZETBEGOVIĆA: Pa rekao da Turska neće okrenuti leđa Balkanu

Planeta

Nezamislivo je da Turska okrene leđa regionu Balkana sa kojim ima zajedničku istoriju, geografiju i sa kojom deli sudbinu, poručio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Nažalost, tokom devedesetih godina bili smo svedoci bolnih događaja na Balkanu koji su ranili srca svih nas. Iako je prošlo četvrt veka, bol Srebrenice još je sveža. Ipak, uprkos svim patnjama i nevoljama koje je Balkan proživro, izvukao je i pouku iz istorije i u poslednjih 25 godina postigao vrlo ozbiljan napredak na putu ka stabilnosti, bezbednosti i miru”, rekao je Erdogan u intervjuu za sarajevski nedeljnik Stav.

Turska je, kazao je, bila podrška ovom procesu.

"Okviri pristupa naše zemlje Balkanu jesu poštovanje, regionalno zajedništvo, sveobuhvatnost", kazao je Erdogan.

Govoreći o BiH, Erdogan je rekao da je Alija Izetbegović bio jedan od, kako je naveo, najvećih mislilaca, političara i lidera ne samo Bosne i Hercegovine već celog islamskog sveta.

"Bio je hrabar u ratu, privržen otac u porodici, iskren prijatelj, mudri vođa koji je doveo svoju naciju do nezavisnosti. Najveće delo Alije Izetbegovića jeste Bosna i Hercegovina, a najveće nasleđe dostojanstvo...", rekao je turski predsednik.

Upitan zašto pojedinim zemljama toliko smeta sporazum između Turske i Libije, Erdogan je odgovorio: "Naši sagovornici u Libiji jesu premijer Seraj i Vlada nacionalnog jedinstva, koja je priznata od UN. Libija, s kojom imamo vekovima ukorijenjene odnose, takođe je naš sused na Mediteranu. Nismo mogli biti promatrači u nastojanjima izostavljanja naše države i kiparskih Turaka u potrazi za resursima ugljovodonika i njihovog prerađivanja na istočnom Sredozemlju", kazao je Erdogan.

Ukazao je da je potpisivanjem dva sporazuma prošlog meseca saradnje Turske sa Libijom podignuta na najviši nivo.

""Sporazum o bezbednosnoj i vojnoj saradnji"' i "Sporazum o ograničenju pomorskih nadležnosti" doneli su jako važne strateške dobiti našoj zemlji. Ovim koracima pokvareni su planovi izbacivanja Turske iz jednačine Mediterana", kazao je, između ostalog, Erdogan.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: AP/Presidential Press Service/Pool)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...