BORIS DŽONSON VEČERAS IZVODI BRITANIJU IZ EU: Ovo nije kraj već početak! Svitanje nove ere!
Foto: AP / Kirsty Wigglesworth

bregzit

BORIS DŽONSON VEČERAS IZVODI BRITANIJU IZ EU: Ovo nije kraj već početak! Svitanje nove ere!

Planeta -

Kada sat otkuca ponoć Britanija će posle 47 godina napustiti Evropsku uniju, a premijer Boris Džonson će pozdraviti "svitanje nove ere" i poručiti da Bregzit ne znači "kraj već početak".

Džonson će se naciji obratiti sat vremena pre ponoći po lokalnom vremenu.

U jutarnjim satima Džonson će se sastati sa ministrima vlade u Sanderlendu, na severoistoku Engleske. U pitanju je grad koji je prvi podržao Bregzit pošto su objavljeni rezultati referenduma 2016, podseća BBC.

Kako je saopštila kancelarija britanskog premijera, Džonson će u televizijskom obraćanju Bregzit nazvati "trenutkom stvarne nacionalne obnove i promene".

"Najvažnija stvar koju večeras treba reći je da ovo nije kraj, već početak. Ovo je trenutak novog svitanja, a zavesa se podiže za početak novog čina. To je trenutak istinske nacionalne obnove i promene", poručiće Džonson.

foto: AP / Stefan Rousseau Pool

Vlada u Londonu veruje da će taj trenutak proteći dostojanstveno, bez trijmfalizma, sa crvenim, belim i plavim lampicama koje će osvetleti zgrade vladinih institucija i satom projektovanim na zgradu rezidencije premijera koji će da odbrojava poslednje minute, prenosi AP.

Veliki zagovornik Bregzita Najdžel Faraž planira malo bučniju proslavu uz pesmu i govore, a ispred parlamenta okupiće se sa pristalicama.

foto: EPA / Oliver Hoslet

AP napominje da nisu svi srećni što će Britanija u ponoć postati prva zemlja koja napušta EU. Tako večeras u Edinburgu, zastava neće biti spuštena sa škotskog parlamenta. Poslanici su odlučili da je zadrže kao simbol njihovog protivljenja Bregzitu.

Škotska vlada će dve vladine zgrade osvetliti u bojama zastave EU, plavoj i žutoj.

Stanovnici Londona su, takođe, glasali za ostanak u EU. Gradonačelnik prestonice Sadik Kan je poručio da će London uvek ostati "istinski svetski, evropski grad".

"I dalje ćemo biti svetionik naprednih ideja, liberalnih vrednosti', kazao je Kan.

foto: AP / Matt Dunham

BBC dodaje da se u ponoć Big Ben neće oglasiti jer su u toku radovi na renoviranju, a u Briselu britanska zastava će biti uklonjena iz institucija EU.

Odmah po napuštanju EU, Britanija ulazi u 11-mesečni period tranzicije, tokom koje će nastaviti da se pridržava pravila EU i uplaćuje novac EU.

Većina stvari će ostati ista, ali biće i nekih promena, konstatuje BBC.

Poslanici Velike Britanije, njih 73 će automatski izgubiti svoja mesta u Evropskom parlamentu jer će Britanija napustiti sve evropske institucije i agencije.

Međutim, tokom perioda tranzicije Evropski sud pravde će nastaviti da ima konačnu reč o pravnim sporovima.

foto: AP

Britanski premijer moraće da bude posebno pozvan ukoliko želi da se u budućnosti pridruži ostalim liderima na samitima Saveta EU.

Britanski ministri, takođe, neće više prisustvovati redovnim sastancima EU na kojima se odlučuju stvari poput ograničenja ribolova.

Velika Britanija će moći da započne razgovore sa zemljama širom sveta o postavljanju novih pravila za kupovinu i prodaju roba i usluga, jer do je bila članica EU nije joj bilo dozvoljeno da održava formalne trgovinske pregovore sa zemljama poput SAD-a i Australije.

Britanski pasoši će promeniti boju, opet će, nakon više od 30 godina biti plavi sa elementima zlatne boje, kakvi su korišćeni prvi put 1921. godine. Međutim, postojeći pasoši bordo boje biće i dalje validni.

foto: EPA / The Royal Mint

U opticaj će ući oko tri miliona prigodnih kovanica od 50 penija sa datumom "31. januar" i natpisom: "Mir, blagostanje i prijateljstvo sa svim narodima".

Kurir.rs / Tanjug, Foto: AP / Kirsty Wigglesworth

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track